Hiába a figyelmeztetés, a fideszes politikusok képtelenek megállni, hogy gyerekeket használjanak a népszerűsítésükre

POLITIKA
2019 április 19., 08:32
comments 500

Meglepve látta az egyik szülő, hogy az V. kerületi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter a gyereke óvodájában járt. Erről előzetesen neki nem szóltak, ehhez képest ott vírít a fideszes politikus Facebook-oldalán az óvodás gyerek fotója. 

A fideszes politikus annak az almaszállítmánynak a maradékát vitte el április 9-én az óvodába, amiből a kerület nyugdíjasainak osztogatott. Hosszú sor állt érte, mégis maradt. 

photo_camera Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter/Facebook

Az óvodában az év elején aláírattak egy nyilatkozatot a szülőkkel, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy óvodai eseményekről felvételek készüljenek, amiket az óvoda használhat. Ebben szó sem volt arról, hogy ha politikusok jönnek az intézménybe, akkor fényképeket készíthetnek a gyerekekről, amit aztán ki is raknak a saját Facebookjukra. 

De ha lett is volna engedély, az ombudsman éppen a kampányidőszak elején adott ki felhívást, hogy gyerekeket ne használjanak politikusok díszletnek. Ebben azt írják, hogy „a gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés. Önmagában a szülői hozzájárulás igénylése is jogsérelemhez vezethet, ugyanis a szülőt közvetve vagy közvetlenül a politikai nézetei, szimpátiája kifejezésére kényszerítheti, és e kényszerhelyzet elszenvedője végső soron a gyermek lesz.”

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a politikusok megjelenése az óvodákban, iskolákban egyáltalán nem szerencsés: „Az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel”.  

Az ombudsman nem győzi hangsúlyozni, hogy „meggyőződésünk, hogy egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé”.

Ehhez képest nemcsak Szentgyörgyvölgyi Facebook-oldalára kerültek ki a gyerekek fotói, de a kerületi tévé is elkísérte az almaosztogató polgármestert. Az elkészült anyag szép hosszú lett, megjelenik benne Szentgyörgyvölgyi és a gyerekek is, de a főszerepet a fideszes alpolgármester, Jenei Rubovszky Csilla viszi, ő ugyanis több helyen is járt, nemcsak óvodákban, de a még kisebbek, bölcsődések között is, akiket szintén kitakarás nélkül mutatnak a műsorban. 

photo_camera Fotó: City TV

Az alpolgármester sokat beszél az alma jótékony hatásairól, de a riportból nem marad ki az sem, hogy támogatja a kormány családbarát politikáját is. A kerület több képviselője is felbukkan különböző intézményekben a jótékony almaosztó szerepében, mind fideszes politikusok, és a beszámoló alapján mindegyiküket nagyon boldogan fogadták a páréves gyerekek.  

Megkerestük Szentgyörgyvölgyi Pétert. Cikkünk megjelenése után válaszolt a sajtóva foglalkozó munkatársa. 

Tudomásom szerint a szülők nem tudtak arról, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter meglátogatja az intézményt, és a gyerekről felvétel, fotók készülnek. Önök tudnak-e arról, hogy a szülők beleegyeztek-e abba, hogy a gyerekekről szóló felvételek, fotók nyilvánosságra kerülnek? 

A gyermekek közösségbe történő beiratkozásakor a szülők nyilatkoznak, hogy a gyermekükről fénykép- vagy filmfelvételeket készülhetnek-e, illetve, hogy ezek felhasználhatók-e a médiában. A szülők nyilatkozatának ide vonatkozó része:

„Munkánk során előfordulhat, hogy intézményeinket az írott- és elektronikus sajtó munkatársai is felkeresik és munkájuk illusztrációjához fénykép- vagy filmfelvételeket készítenek a gyermekek bölcsődei életéről, amit a különböző újságokban és az elektronikus médiában megjelentetnek. 

Kérem, aláírásával jelezze, hogy az intézményünkben gondozott gyermeke az oktató- kutató- továbbképző munka során, valamint az írott és elektronikus sajtó részére készített fotó- videó- filmfelvételeken részt vegyen, a készítő és az intézmény a fent meghatározott célra azokat felhasználhatja.”

A bölcsődék és óvodák vezetői pontosan tudják, hogy melyik gyermekről készülhet felvétel és csak az ő fényképezésük lehetséges ilyenkor, melyet minden esetben betartanak.

Ismerik-e az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának állásfoglalását, amiben felhívják a figyelmet arra, hogy "az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé.Az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel."

Az ombudsman szerint "A gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés". Helytelenítjük a gyermekek kampányban történő szerepeltetését, ahogyan erről az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is nyilatkozik:

„az alapvető jogok biztosa és helyettesei arra kérik (…) a jelölő szervezeteket és jelöltet, hogy a kampány során tartózkodjanak gyermekek szerepeltetéséről rendezvényeiken”

Szeretnénk azonban kiemelni, hogy az óvodák és bölcsődék meglátogatása, a gyermekekkel és szüleikkel való kapcsolattartás nem rendezvény, hanem az egy polgármester napi munkájának a része.

Polgármester Úr rendszeresen ellátogat a kerületi óvodákba, mint ahogy más gondozási, oktatási és egyéb önkormányzati intézményekbe, legyen szó kerület életében fontos évfordulókról, ünnepekről vagy éppen almaosztásról, amely 2014 óta hagyomány az V. kerületben. Fontosnak tartjuk a lakóközösségünk egészségét, így odafigyelünk arra, hogy egészséges élelmiszerrel támogassuk őket. Ez pedig még kiemelkedőbb a gyermekek és idős emberek körében, így a szokásos évi almaosztás alkalmával, odafigyelünk arra, hogy bölcsődék, óvodák és idős klubok is részesüljenek a vitamindús gyümölcsből.

Miért volt szükség arra, hogy az ajándék almákat a polgármester személyesen adja át a gyerekeknek, erről fotó készüljön és az felkerüljön Szentgyörgyvölgyi Péter Facebookjára? 

A polgármester úr azokról az eseményekről készült felvételeket, melyen maga is részt vesz, akár a Költészet Napján tartott rendezvény, ami a napokban volt a Károlyi-kertben megtartva, felteszi közösségi oldalára.

Szentgyörgyvölgyi Péternek mi a véleménye arról a gyakorlatról, ha politikusok gyerekeket használnak fel a saját népszerűsítükre? 

A polgármesteri hivatás részét képezi a lakóközösséggel való kapcsolattartás - legyenek azok gyerekek, felnőttek vagy idős emberek - amelyet az év egészében végez. Ez a kapcsolattartás véleményünk szerint nem keverendő össze semmilyen politikai kampánnyal.

Miért nem az intézmények vezetőinek adják át az almákat?

Polgármester úr belvárosiként mindig is személyes kapcsolatot ápolt a lakókkal. Évtizedek óta a kerületben dolgozik és a kerület vezetőjeként fontosnak tartja, hogy az itt élők tudják, bizalommal fordulhatnak hozzá. Ennek pedig részét jelentik a gyerekek és az ő közösségük is.

A képviselőtesület több tagja is személyesen adta át óvodások, sőt bölcsődéseknek az ajándék almákat. Mi alapján dőlt el, hogy ki adja át az almákat? A City TV beszámolójában csak fideszes képviselők osztottak almákat. 

Az óvodák és bölcsődék a kerület körzeteiben vannak, amelyeknek egyéni képviselői vannak. Az V. kerületi egyéni képviselőknek pedig ugyanúgy fontos, hogy ismerjék a körzetükben élők igényeit, problémáit, melynek módja a személyes kapcsolattartás. Az V. kerület egyéni képviselői pedig Fideszes képviselők.

Eddig a kérdéseink és a válaszok. 

Szentgyörgyvölgyi aznap járt az óvodában, amikor ő maga is bejelentette, hogy hivatalosan is elkezdődött a kampány.

photo_camera Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter/Facebook

Megkerestük az óvodát is, de az intézményvezető szabadságon van, más pedig nem nyilatkozhatott, mert a polgármester látogatását az óvóda vezetője szervezte. 

Fideszes politikusok körében évek óta gyakorlat, hogy gyerekeket használnak saját népszerűsítésükre, különösen kampányban, emiatt még Orbán Viktort is megbüntették. Hevesebbek még a Mikulás feladatát is átveszik, és ők adják át az ajándékot a megszeppent gyerekeknek. De simán elmondják a gyerekeknek a Fidesz politikai üzeneteit is ünnepségeken. Pócs János nem egyszer kampányolt szemérmetlenül kisgyerekek előtt, két (1., 2.) decemberi eset.  

Az ombusdman állásfoglalása nem javított a helyzeten. Írtunk már Pánczél Károly fideszes képviselőről, aki elvileg első kapavágást végezte el az új óvoda telken, ahol egyébként láthatóan már elkezdődtek a munkák, de a "kapavágás" megtekintésére kirendelték az óvodásokat is.  

Az unatkozó, díszletnek használt gyerekek szemét mi takartuk ki.
photo_camera Az unatkozó, díszletnek használt gyerekek szemét mi takartuk ki. Fotó: Pánczél Károly/Facebook

Óvodai konyhakerteket avattak Kiskunhalason, derül ki Bányai Gábor fideszes képviselő posztjából. A gyerekek megtapsolták a beszédeket és kis műsort is adtak.

photo_camera Fotó: Bányai Gábor/Facebook
photo_camera Ok, van, aki baromira unta, de ő pont nem volna ünneplőben, hogy műsort adjon.  Fotó: Bányai Gábor/Facebook

A klasszikus, ollópárnatartónak használt óvodás.

photo_camera Fotó: Cseresnyés Péter/Facebook

Boldog István saját logót tesz a képekre, amin gyerekek vannak.

photo_camera Fotó: Boldog István/Facebook

Gelencsér Attila fideszes képviselő Mosdóson adta át az uniós támogatással felújított óvodát. Az erről szóló posztjában azt írja: „Magyarország jövőjét nem a migránsokban, hanem a magyar családok támogatásában látjuk biztosítottnak. A családvédelmi akcióterv is ezt a célt szolgálja.” 

photo_camera A gyerekek Gelencsér képviselőt hallgatják Fotó: Gelencsér Attila/Facebook
photo_camera Gelencsér képviselő vállat lapogat Fotó: Gelencsér Attila/Facebook

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.