Walt Disney unokahúga őrületnek tartja, hogy mennyit keres a Disney vezérigazgatója

külföld
2019 április 24., 15:27
comments 239

Komoly hullámokat vetett az amerikai sajtóban, hogy Walt Disney unokahúga, Abigail Disney élesen nekiment a Disney vállalatbirodalom vezérigazgatójának, Bog Iger fizetésének.

Abigail Disney
photo_camera Abigail Disney Fotó: Bryan Bedder/AFP

A vállalat társalapítójának, Roy Disneynek az unokája, Abigail Disney maga is filmeket készít, illetve a pár évvel ezelőtt 500 millió dollárosra becsült vagyonából sokat jótékonykodik is, egy ideje már komoly támogatója a magasabb minimálbért követelő mozgalmaknak. (Egyike volt azoknak a gazdag New York-i lakóknak, akik kérték, hadd fizessenek több adót.) Egy múlt heti rendezvényen azonban nemcsak általánosságban beszélt a jövedelmi egyenlőtlenségek káros hatásáról, hanem házon belül támadt Igerre: mint elmondta, szerinte őrület, hogy Iger 2018-ban 65,5 millió dolláros fizetést kapott, és ennek szerinte maró hatása van a társadalomra. 

Iger bevétele 80 százalékkal nőtt 2018-ra, ami elsősorban a Foxhoz köthető részvényekből származott. 

A hétvégén aztán Twitteren részletesebben is kifejtette, mire gondol. Mint mondta, kifejezetten kedveli Igert és szerinte remek munkát végez. Ahogy amellett sem érvelne, hogy a Disney CEO-ja ne érdemelne meg egy bónuszt. De szerinte ha összeveted a keresetét azzal, hogy mások mit visznek haza a cégnél, akkor megérted, mire gondolt az őrült kifejezéssel. 

Bob Iger
photo_camera Bob Iger Fotó: Image Press Agency/NurPhoto

Mint írta, a Disney vállalatbirodalmában mintegy 200 ezer ember dolgozik. És ha fognánk az igazgatónak adott 65 millió dolláros bónusz felét, mellévennénk a többi vezetőnek adott bónuszok felét, és ebből az összegből a kevésbé jól keresők is részesülnének, akkor igazán jelentős változás állhatna be az életükben. 

„Ha odaadnák a bónuszuk felét, ugyan milyen változás lenne ezeknek az embereknek az életminőségében? Semmi. Zéró. Lehet nem vehetnének meg egy harmadik otthont, vagy egy másik hajót. Nem viccelődök, ekkora értékű áldozatról beszélünk a legmagasabb szintű vezetők esetében.” – írta erről Abigail Disney. 

link Forrás

A Fortune cikke megjegyzi azt is, hogy a Disney nemrég épp 13,5 millió dollárral mérsékelte Iger jövőbeli keresetét, és jövőre az éves kompenzációja 35 millió dollár lehet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.