Kövérnek már az fáj, hogy Brüsszel a terrorizmusnál nagyobb problémának látja a klímaváltozást

POLITIKA
2019 május 06., 20:03
comments 328

A brüsszeli vezetők szeretnék elfedni azt, hogy milyen nyilvánvaló következményei vannak az elhibázott bevándorlási politikának – mondta az országgyűlés elnöke hétfőn Pakson az MTI tudósítása szerint.

Kövér László a lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva hozzátette: az Európai Unió tagállamaiban a tömeges illegális migráció növelte a bűnözést, a nők elleni erőszakot, és az elmúlt években több mint 300 ember halt meg terrorcselekményben.

Az emberek ezen szeretnének változtatni, ez a tétje az EP-választásnak – mondta az Eurobarometer felmérését felidézve, ami szerint az EU polgárai legfontosabb problémaként az illegális migrációt vagy a terrorizmust jelölték meg. De Kövér szerint „a kampányban az Európai Bizottságnak és a régebbi tagállamok főáramú politikusainak az a törekvése, hogy ezt megoldott kérdésként kezeljék, ehelyett előjön a klímaváltozás, más kérdések, amik az emberek életét biztonságosabbá tennék”.

Tehát, ha jól értem, a házelnök szerint baj, hogy Brüsszel kevésbé tartja fontosnak azt, hogy pár év alatt 300 ember meghalt tömeggyilkosságokban, mint azt, hogy a klímaváltozás pár évtizeden belül, vagy még korábban globális katasztrófákat okozhat.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) a Fidesz paksi lakossági fórumán 2019. május 6-án. Mellette Széles András választókerületi elnök.
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) a Fidesz paksi lakossági fórumán 2019. május 6-án. Mellette Széles András választókerületi elnök. Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Kövér újabb kérdésre válaszolva elmondta, a „régi vágású brüsszeli és európai uniós elit” megpróbál szélsőségesnek beállítani mindenkit, aki nem ért velük egyet, így próbálják megállítani a migrációellenes tábor támogatottságának növekedését. Reálisnak nevezte, hogy a migrációt ellenző politikai erőknek, „nevezzék őket akárminek”, a mostanihoz képest jelentősebb súlyuk lesz az EP-választás után.

Azt mondta, ez a politikai erő adott esetben a mérleg nyelve is lehet, vagy az Európai Néppárton (EPP) belül komoly tábort fog a Fidesz maga mögött tudni. „Ha ez így lesz, akkor talán Európa egyik fele nem próbálja meg diktátumokkal ráerőltetni a maga világképét, jövőképét, akaratát a másik felére” – mondta. Nem mindegy, hogy a Fidesz-KDNP 11, 12, 13 vagy 14 mandátumot szerez a választáson, mert minél több a mandátumuk, „annál kevésbé lehet erkölcsi értelemben félresöpörni vagy kilökni” őket az EPP-ből.

A paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházásáról szóló kérdésre válaszolva azt mondta: a brüsszeli vizsgálódások késedelmet okoztak az új atomerőmű kivitelezési folyamatában, és „talán ha más brüsszeli vezetés van, és jobban passzoltak volna a politikai elképzelések, lehet, hogy a brüsszeli bürokrácia gyorsabb lett volna”. Az előttünk álló időszakban lesz még dolgunk a brüsszeli bürokráciával, ezért van áttételesen jelentősége a paksi beruházásra is annak, hogy milyen összetételű lesz az Európai Bizottság – mondta Kövér, aki ezután mégis azt állította, nem feltételezi, hogy egy brüsszeli szakmai döntésnek politikai indítékai vannak.

Kövér (középen) a Fidesz paksi lakossági fórumán 2019. május 6-án. Mellette balról Süli János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, jobbról Széles András választókerületi elnök.
photo_camera Kövér (középen) a Fidesz paksi lakossági fórumán. Mellette balról Süli János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, jobbról Széles András választókerületi elnök. Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy azért kellene az EP-választáson magas részvétel arány, hogy az ellenzék részéről minél kevesebben tudják átlépni a mandátumszerzéshez szükséges küszöböt. „Több Fidesz-KDNP-s képviselővel minden kérdést hatékonyabban tudnánk képviselni Brüsszelben” – mondta az MTI szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.