A hágai törvényszék újra elfogatóparancsot adott ki két szerb politikus ellen

Újból nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) két szerb politikus ellen, akik a vád szerint Vojislav Šešelj ultranacionalista szerb politikus ellen folytatott eljárás idején tanúkat vesztegettek meg, fenyegették és megfélemlítették őket.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék mandátuma lejárta után az ügyet átvevő MICT tájékoztatása szerint a két korábbi vádlott Petar Jojic korábbi jugoszláv igazságügyi miniszter, a Seselj vezette Szerb Radikális Párt tagja és Vjerica Radeta, a párt végrehajtó bizottságának vezetője.

A törvényszék 2014 végén a két vádlottat bűnösnek találta, és távollétükben elítélte az említett bűncselekmények elkövetéséért, majd az ügyet 2018-ban átadta Szerbiának.

Indoklásuk szerint az elfogatóparancs megújítására azért volt szükség, mert a tanúk „halálfélelemben élnek” Szerbiában.

Liu Ta-csün törvényszéki bíró szerint az ügy Szerbiának való átadásának feltételei nem teljesültek, a tanúk nem mernek nyilatkozni a szerb hatóságoknak, mert nem képesek megvédeni őket és a családjuk sértetlenségét.

Vojislav Šešelj 2016. március 24-én, egy belgrádi kormányellenes tüntetésenFotó: Alexa Stankovic/AFP

A törvényszék Vojislav Šešelj ultranacionalista szerb politikus ügyében 2016 márciusában kihirdetett elsőfokú ítéletében bizonyítékok hiányában minden vádpont alól felmentette, és szabadlábra helyezte a szerb politikust. Később, 2018 áprilisában háborús bűnök elkövetésében felelősnek találta, és 10 év börtönre ítélt emberiesség elleni bűncselekmények miatt az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.