Ma este vitáznak az Európai Bizottság elnökjelöltjei

politika
2019 május 15., 11:52
comments 88

Május 15-én este 9 és fél 11 között kerül sor az Európai Bizottság elnöki posztjára jelöltek vitájára az Európai Parlament plenáris üléstermében.

A ma esti az egyetlen olyan vita, amelyen a Bizottság elnöki posztjára pályázó összes jelölt részt vesz. (A nyitóbeszédek sorrendjében: Nico Cué, Európai Baloldal (EL), Ska KELLER, Európai Zöldek Pártja (EGP), Jan Zahradil, Konzervatívok és Reformerek Európai Szövetsége (ACRE), Margrethe VESTAGER, Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE), Manfred Weber, Európai Néppárt (EPP), Frans Timmermans, Európai Szocialisták Pártja (PES)).

A vita az EBU (Eurovision) által összeállított témái között többek között a környezetvédelem, a migráció, a biztonság, az Unió globális szerepe, a populizmus és az éghajlatváltozás szerepel.

A vitát három, az EBU által kiválasztott újságíró vezeti: a kérdéseket Emilie Tran Nguyen (France Télévisions) és Markus Preiss (ARD Germany) teszi fel, míg a közösségi médiában zajló vitáról és az oda érkező kérdésekről Annastiina Heikkilä (YLE Finland) számol be.

A vita online az EP Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán, valamint az EP Live és az EbS csatornán is követhető. Közvetíti az Euronews is. A magyar köztévé - pár európai köztévével szemben, amelyek fontosnak tartják a vitát - nem közvetíti az eseményt. Orbán Viktor egy sajtótájékoztatón közölte, hogy nem lát alkalmas jelöltet a most pályázók között. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.