Véletlenül kiposztolta a fideszes képviselő, ahogy a választókat hívogatva éppen nyilvántartásba veszi őket a Kubatov-listán

Tegnap éppen az volt kiadva a fideszes képviselőknek központilag, hogy üljenek oda a telefonhoz, hívogassák az embereket, erről készüljön fotó, és posztolják ki a Facebookra. 

Többnyire sikerült megoldani az utasítást, nagyon egységes gépezetnek tűnt a Fidesz kampánycsapata a politikusok facebookos aktivitása alapján. 

Vinnai Győző, Tessely Zoltán és Lezsák Sándor Facebook-oldaláról

Az újpesti képviselő, Zsigmond Barna Pál is teljesítette a feladatot. Ezt a képet posztolta ki tegnap, a többiekkel egyidőben.

A ListaFotó: Zsigmond Barna Pál/Facebook

Van viszont egy apró különbség. A képviselő előtt ott van egy lista. Igen, ez A LISTA, amit Kubatov Gáborról neveztek el.

Ami nem látszik a képen, azt mutatom egy tavalyi hasonló listáról. 

Támogató, Elutasító, Bizonytalan nyilvántartás

Fel kell tüntetni rajta, hogy ki Támogató, ki Elutasító, ki Bizonytalan. Ez alapján mozgosítják a szavazás előtti utolsó héten a szavazókat a Fidesznél. A kampányfinis legvégén elengedik azokat, akik nem támogatják a Fideszt, az ő meggyőzésük helyett a bizonytalanokra és a támogatókra mozdulnak rá.

Vagy a fideszes képviselő jött rá, hogy ez így mégsem jó vagy rászóltak, de gyorsan módosította a képet. Egy olyanra, ahol már nem látszik az ellenség-barát nyilvántartó. 

Előtte, utána. Az első kép helyett a lista nélküli maradt kint Zsigmond Barna Pál Facebookján. Fotó: Zsigmond Barna Pál/Facebook

A támogatókról a Fideszben egyébként van egy külön lista, ezen az aktivitásukat jelzik. Itt egy minta, szintén tavalyról.

Az alapján pontozzák a támogatókat, hogy hányszor írt alá, járt-e lakossági fórumon, stb. Minél magasabb a pont, annál jobban lehet számítani a szavazatra. A választás napján azokat fogják megkérdezni akár telefonon, akár személyesen, hogy voltak-e már szavazni, akik mellett magas pontszám áll, és megkérik őket, hogy a közvetlen környezetüket is buzdítsák, hogy szavazzanak a Fideszre.

A mozgósító lista működéséről részletesen a tavalyi országgyűlési kampányban írtunk. 

Ez a lista lesz az aktivistáknál, amikor most - ahogy Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója kedden bejelentette - új szakaszba lépett a Fidesz európai parlamenti kampánya. A kormánypárt minden erejével támogatói közvetlen elérésére helyezi a hangsúlyt. Ezért több tízezer aktivistával sok százezer embert fognak felkeresni személyesen, illetve felhívni telefonon a következő napokban. 

Ahogy arról korábban írtunk, a biztosnak látszó győzelem ellenére a Fidesz azért kampányol ilyen erősen, mert ha most vasárnap az eddigieknél magasabb lesz a választói részvétel, azzal úgy felnyomja a bejutási küszöböt, hogy több olyan ellenzéki párt is mandátum nélkül maradhat, ami 5 százalék körül szerepel a közvélemény-kutatásokban.