Szijjártó: A kormány nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipar versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva korlátozza

Magyarország nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipar versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva ésszerűtlenül korlátozza – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) járműipari konferenciáján, Budapesten.

Szijjártó Péter azt mondta, a környezetvédelmet EU-s szinten is a versenyképességi szempontokkal összhangban kell érvényesíteni. Szerinte a kettő között meg lehet találni a hosszú távú egyensúlyt anélkül, hogy mindez értelmetlen beruházásokkal, erőltetett fejlesztésekkel hátráltassa a sok millió embernek munkát adó európai autóipart. Az ilyen intézkedések Magyarország autóiparát, versenyképességét és munkahelyeit is érintenék, a kormány ezért csak arányos és átgondolt intézkedéseket támogat ezen a téren is – mondta Szijjártó az MTI szerint.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Póser Zoltán, EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezető igazgatója a Debrecen mellett épülő BMW-gyár építési területén 2019. május 21-én.Fotó: Kovács Márton/KKM/MTI/MTVA

Vagyis – ha jól értem – Magyarország tiltakozik az ellen, hogy a magyar adófizetők pénzével jól megtámogatott, nagyon nyereséges autógyártókat bárki rákényszerítse környezetvédőbb autók gyártására. Ehhez azért biztos lesz egy-két szava Áder Jánosnak, a bolygó kapitányának!

Egyébként itt írtunk arról, hogy a Fidesz a jelek szerint kezdett ráfordulni az Európa-szerte megerősödő zöldekre, de Szijjártó mostani nyilatkozata nem újdonság, a kormány régóta védi az autóipart, ami fontos pillére a magyar gazdaságnak. A kormány nemrég a német autóipar érdekében be is avatkozott egy EU-s perben egy túl szigorúnak tartott károsanyag-kibocsátási kvóta miatt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.