Harminc éve nem látott megatüntetésre készülnek Prágában Andrej Babis miniszterelnök lemondatásáért

A cseh köztársaság történetének egyik legnagyobb szabású politikai tüntetésére kerülhet sor kedd este Prágában. A szervezők nem kevesebb mint 100 ezer embert várnak a Vencel térre, hogy lemondatásra kényszerítsék az ország miniszterelnökét, Andrej  Babiš-t. 1989 és a bársonyos forradalom ideje óta nem vonult ekkora tömeg Csehország utcáira. 

Andrej BabisFotó: JOHN THYS/AFP

Az elmúlt hetekben több jelentős demonstrációt is tartottak már a cseh fővárosban. Volt köztük olyan, amin több mint 50 ezren vettek részt. A keddi annyiban nőhet túl az eddigieken, hogy az elmúlt napokban újabb korrupciós ügy került napvilágra a kormányfővel összefüggésben. 

Az Európai Bizottság egy kiszivárgott jelentése szerint a miniszterelnök érdekeltségébe sorolt Agrofert mezőgazdasági nagyvállalat szabálytalanul juthatott jelentős uniós támogatáshoz az elmúlt időszakban. Miután a rendőrség vádemelést helyezett kilátásba az ügyben, a miniszterelnök leváltotta az igazságügyi minisztert, és egy megbízhatóbb káderét, Marie Benešovát ültette a helyére. 

Csehországnak mintegy 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kellene visszafizetnie az Európai Uniónak, mert a pénzt korábban az Andrej Babis cseh miniszterelnök tulajdonában lévő Agrofert holding kapta, és az Európai Bizottság szerint Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen, ezért a cég nem jogosult uniós támogatásra.

A 64 éves Babiš, aki az ország második leggazdagabb embere, mindenesetre előrebocsátotta, ő nem fog lemondani, bármi is lesz. 

A szervezők szerint ezúttal az egész Vencel teret megtöltik majd. Ezrek jelezték érkezésüket az ország legkülönbözőbb pontjaiból, és nagy a fogadkozás, hogy addig demonstrálnak majd, amíg az elnök le nem mond. (Guardian)