Állami Számvevőszék: A klímavédelemhez való alkalmazkodás gazdasági haszonnal is jár

2019 június 5., szerda 11:32
50

A klímavédelemhez való alkalmazkodás gazdasági haszonnal is jár – mondta Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője az M1-en.

A sorosizmussal a szokásosnál is nehezebben vádolható ÁSZ nemrég egy elemzésben járta körbe, hogyan lehetne összekapcsolni az ország gazdasági versenyképességét és a társadalmi jólét fenntarthatóságának növelését a klímavédelmi intézkedésekkel. Ehhez elsősorban a közszférában lehetne új intézkedésekről dönteni, mivel az állam a nyereségek maximalizálását félretéve képes olyan hosszútávú intézkedéseket hozni, amik összekapcsolják a versenyképességet és a környezetvédelmet – mondta, példaként említve, hogy az elektromos autók használata javítaná a tömegközlekedés színvonalát, és gazdasági előnyhöz is juttatná Magyarországot, ha a gyártás az országban zajlana.

Pulay Gyula felidézte, hogy az Országgyűlés is rámutatott az októberben elfogadott nemzeti védelmi stratégiánál arra, hogy a klímavédelmet nem úgy kell felfogni, mint egy kiadást, hiszen a klímavédelemmel számos technológia fejlesztés, innováció és az emberek életét jobbá tevő technikai változás is együtt jár – írja az MTI.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy hete beszélt arról, hogy a kormány nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipar versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva korlátozza. (Itt írtunk arról, hogy a Fidesz a jelek szerint kezdett ráfordulni az Európa-szerte megerősödő zöldekre.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt