A moldáv alkotmánybíróság szerint mostantól törvénytelen a törvényhozás

külföld
2019 június 08., 19:29
comments 77

Moldáviában alkotmányos válság van.

Hosszú idő után miniszterelnököt és házelnököt választott a parlament, mire az alkotmánybíróság gyorsan kimondta, hogy az utóbbi megválasztása törvénytelen volt, úgyhogy a moldáv országgyűlés minden további döntése is az lesz. 

Moldáviában három nagy pártcsoport befolyásolja a politikát: a magát baloldalinak mondó demokraták, akik az utóbbi években irányították az országot, de a párt vezetői leginkább magáncégként kezelték Európa egyik legszegényebb országát, vagyis a közpénzekből magánvagyonukat gyarapították. 

Két nagy ellenzéki tömb állt velük szemben, egy baloldali (akiket oroszpártinak tartanak), és egy jobboldali (amit Európa-pártinak tartanak). Kibékíthetetlen viszályuk eddig akadálya volt a demokraták megbuktatásának, most szombatig.

Kisinyov, Moldávia fővárosa.
photo_camera Kisinyov, Moldávia fővárosa. Fotó: AFP

Most viszont a két ellenzéki tömb nagykoalíciót kötött, és közös miniszterelnök-jelöltet és házelnök-jelöltet állítottak, akiket szombaton meg is választottak. Azt mondták, így tudják csak oligarchamentessé tenni az országot. A demokraták bojkottálták az ülést, és a parlament személyzete is velük tartott, volt hogy még az áram is elment az ülésteremben. 

A demokratákhoz húzó alkotmánybíróság gyorsan jelezte, hogy alkotmányellenes volt a házelnök megválasztása, úgyhogy mostantól a parlament összes döntése érvénytelen. A két frissen kibékült párt viszont a döntést nem fogadja el. 

A nyugati kormányok és az orosz vezetés is önmérsékletre intette a feleket. (Reuters / Tassz))

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.