Hajdu: Lehet, hogy a hajóban vannak még áldozatok

"Négy áldozatot még nem találtunk meg, nehéz szívvel állok ezért itt. Felkutatásukért mindent megteszünk," mondta a Koreai Köztársaság Budapestre akkreditált katonai attaséja a Hableány-baleset szerdai összegző sajtótájékotatóján. Song ShunKeon ezredes megköszönte az eddigi munkát: a roncs kiemelését, az áldozatok felkutatását a magyar belügyminisztériumnak, a TEK-nek és a magyar lakosságnak is. Külön kiemelte a hazai búvárok áldozatos munkáját. 

"Sokrétű volt a feladat, és nagyon nehéz. Nagyon nehéz, mert olyat kellett tennünk, amiben kellő rutinnal nem rendelkeztünk" - mondta a balesetet követő mentőakcióról a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János ismertetése szerint bár elsőre nehéznek tűnt, hamar kiderült, hogy kiválóan együtt tud működni a TEK állománya azokkal a civilekkel, akik a munkában segítettek. 

"Mindenki tette a dolgát. Egy csapat volt"

- mondta. Hajdu köszönetet mondott minden segítőnek, akik valamilyen képességgel, technikával, tudással, vagy tapasztalattal hozzájárultak az elmúlt 13 nap munkájához. "Nélkülük nem sikerült volna" - tette hozzá. Ismertetése szerint különböző munkacsoportokat állítottak fel egy-egy részfeladat megoldására, ezeket TEK-es műveleti irányítók vezették. Éjjel-nappal dolgoztak, a búvárok a napfelkelték után azonnal merültek. Voltak hibák, de azokat mindig sikerült korrigálni - mondta.

A mentési összköltségről Hajdu elmondta: várják a résztvevők igényeit, ha ezek beérkeznek, közölni fogják a végösszeget, korrekten elszámolnak. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a hivatalos állományból senki sem kért pszichológusi segítséget.  

"Igen, lehet, hogy a hajóban vannak még áldozatok,"

válaszolta egy dél-koreai kérdésre. Hajdu szerint vastag iszapréteg van a roncsban, a keddi kiemelés közben csak a szükséges időt engedélyezte a búvároknak a hajótestben a biztonságuk érdekében. Hozzátette: ha a négy holttest nincs a Hableány testében, akkor a vízben kell lenniük. Nagy erőket mozgósítottak a keresésre, de szerinte nem szabad megfeledkezni arról, hogy hatalmas területről van szó, és az, hogy ennyi áldozatot már megtaláltak, nagy eredmény. ShunKeon ezredes szerint dél-koreaiak nem jártak a hajótestben, egy keresőkutyát engedtek be, de az nem jelzett. Arra a kérdésre, hogy mi volt a legnagyobb nehézség és probléma az elmúlt 13 napban,

  • ShunKeon úgy válaszolt, hogy külön nem tud ilyet kiemelni, egyedül a nyelvi probléma, a kevés tolmács jelentett problémát.
  • Hajdu szerint az elmúlt 13 nap végig csak nehézség és probléma volt, minden, ami történt az egyedi volt. Senki nem csinált előttük ilyet, mindent alaposan, körültekintően meg kellett tervezni.
Fotó: botost/444.hu

A Hableány még május 29-én este süllyedt el, miután ütközőtt az őt előző Viking Sigyn szállodahajóval a Margit híd közelében. A sétahajón 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a két fős személyzet. A borulás után hét utast sikerült kimenteni a Dunából, négy áldozatot még keresnek. A Hableány roncsát közel tízórás művelet során sikerült kiemelni kedden. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.