A Kossuth térről kipaterolt Nagy Imre-szobrot koszorúzta meg a kormány

2019 június 16., vasárnap 11:41
175

Tavaly decemberben végén, az éj leple alatt bontották le és szállították el a Kossuth tér sarkáról Nagy Imre volt miniszterelnök szobrát, hogy vizuálisan teljessé tehessék a Horthy-korszak visszatérését a Parlament elé. (Hasonló okok miatt távolították el a Forradalom lángját is korábban a térről.)

Varga Tamás - addig a Parlamentre néző - Nagy Imre-szobrát a Margit híd lábánál, a Képviselői Irodaháznál állították fel. Nem avatták újra, egyszerűen csak levonultak a munkások. A mártír miniszterelnök halálának és újratemetésének az évfordulóján ugyanakkor többen is koszorúztak a szobornál. 

Kásler Miklós koszorúz a szobornál Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A kormány nevében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Budapest nevében Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, koszorút helyezett el Csárdi Antal az LMP és Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője, és megemlékezett a mártír miniszterelnökről egyebek között az Alkotmánybíróság, a Kúria és a Honvédelmi Minisztérium is. A szobor elköltöztetéséről döntő Kövér László személyesen nem jelent meg, a nevében Tóth László, az Országgyűlési őrség parancsnoka emlékezett a volt miniszterelnökre. 

Orbán Viktor a feleségével a 301-es parcellában helyezett el egy-egy szál rózsát Nagy Imre sírjánál.  

Karácsony Gergely Göncz Árpád sírjánál emékezett 1989. június 16-ára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt