Könnyen lehet, hogy nem jut ma dűlőre a Tanács a Bizottság elnöki posztjáról

külföld
2019 június 30., 18:39
comments 322
Emmanuel Macron megérkezik az Európai Tanács brüsszeli ülésére 2019. június 30-án
photo_camera Emmanuel Macron megérkezik az Európai Tanács brüsszeli ülésére 2019. június 30-án Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

A Politico riporterének három diplomata is arról beszélt Brüsszelben, hogy egyelőre nem látszik körvonalazódni konszenzus arról, ki legyen az Európai Bizottság következő elnöke. 

A belga fővárosban tanácskozik a 28 tagállam kormányfőjét tömörítő Európai Tanács. A 18 órára kijelölt vacsora alapos késéssel kezdődött el, miután vasárnap délután elterjedt, hogy a franciák és a németek az oszakai G20 ülésen megállapodtak, hogy a szocialista csúcsjelölt Frans Timmermans legyen a következő elnök.

Ezt a magyar miniszterelnök, majd a visegrádi négyek egyaránt határozottan ellenezték. Orbán Viktor egyenesen azt írta Joseph Daul néppárti elnöknek, hogy a döntés „megalázó” lenne az EP-választáson legerősebb frakciót szerző Néppártra nézve.

A Politico helyszíni tudósítása szerint nem csak a kelet-európai blokk, de a Néppárt több más kormányfője sem támogatja Timmermanst, és most újabb opciót mérlegelnek: ismét felmerült a dán liberális versenyjogi biztos Margrethe Vestager jelölése, és a francia Brexit-ügyi tárgyaló Michel Barnier esélye is újra élnek. 

A Bizottság következő elnökének a 28 tagállami vezető 72 százalékának támogatására van szüksége úgy, hogy ők az unió lakosságának legalább 65 százalékát képviseljék.

A döntést bonyolítja, hogy az kihatással van az Európai Parlament elnökének személyére, az Európai Tanács elnöki posztjára és a külügyi bizottság vezetőjének, sőt az Európai Központi Bank következő elnökének kilétére is. 

A néppárti csúcsjelölt Manfred Weber után Timmermans dőlésével egy újabb deal is együtt bukna, és újat kell összefabrikálni, ami franciáknak, németeknek, liberálisoknak és konzervatívoknak is jó, és nem próbálják meg elgáncsolni a visegrádiak sem. 

Angela Merkel kancellár hosszú és nehéz vitát helyezett kilátásba az ülésre érkezésre után, Emmanuel Macron viszont - a csúcsjelölti rendszer nagy ellenzője - azt nyilatkozta, hogy mind a Bizottság, mind a Parlament, mind a Tanács elnöki posztjáról döntést kell hozni vasárnap este, és nyilvánosan is támogatta Timmermans jelölését.  

Az alkudozásról sokat elmond, hogy a német konzervatív kormánypárt főtitkára, Paul Ziemiak arról tweetelt, hogy talán érdemes lenne visszatérni az egyszer már Merkel által nyilvánosan is elvetett Weber jelöléséhez. 

A helyszíni tudósítók szerint július 15-én ülhet össze újra a Tanács, ha vasárnap nem sikerül dűlőre jutni a posztokról. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.