Hadházy írt a miniszternek, hogy nézze meg az aláírásokat, az államtitkár büntetőjogi következményekkel fenyegetőzött

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy hónapja, amikor bemutatták a 680 ezer támogató aláírást az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő levelet írt Trócsányi László igazságügyi miniszternek, hogy nézze meg a papírokat. Trócsányit azóta beválasztották az Európai Parlamentbe, ő lesz a magyar kormány jelöltje az Európai Bizottságba. Az utóda Varga Judit lesz.

Hadházy a Facebookon arról írt, hogy Völner Pál államtitkár válaszolt, azt írta: „nincs hatásköre” megtekinteni az aláírásokat, „vagyis szerinte neki és a miniszternek nem kell meghallania, mit üzen 680 ezer magyar állampolgár”.

Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Hadházy azt írja: „Ellenben Völner úr fenyegetőzik: a propagandaosztályon írt sablonszöveg szerint hatósági intézkedést és büntetőjogi következményeket emleget, mert úgymond megsértjük az adatvédelmi előírásokat. Arról nincs egy sor sem a levélben, hogy miért is nem kívánnak csatlakozni az Európai Ügyészséghez, hiszen elfogytak az érvek, nem lehet többé fenntartani a központosított korrupciót, és közben ráfogni, hogy a „magyarok” nem akarják a felelősségre vonást.”

Völner PálFotó: Völner Pál/Facebook

A kormánymédia és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos amiatt aggódik, hogy személyes adatok juthattak az EU-n kívülre, mivel az aláírásgyűjtésbe adatfeldolgozóként külföldi cégeket vontak be.

Hadházy úgy reagált, hogy az aláírásgyűjtést kb. egy hónappal később kezdték, mint szerették volna, éppen azért, hogy a 2018 nyarán életbe lépő GDPR-szabályoknak megfeleljenek. Szerinte az, hogy adatok nem lehetnek külföldi szervereken, mítosz, a lényeg, hogy ezeknek biztonságosaknak, szabályokban rögzített szolgáltatóknak kell lenniük, a hírlevelek küldésére használt Mailchimp rendszer is ilyen. „Két párt vett részt szervezetten a gyűjtésben, az MSZP és a Momentum összesen 130 ezer aláírást gyűjtött. A megállapodásunk szerint viszont ők saját íveken, saját adatkezelési szabályzattal, jogilag külön aláírásgyűjtést végeztek. Péterfalvinak ezt tudnia kell, a pártlap munkatársát viszont láthatóan nem érdekli” – írta Hadházy.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.