Az EU Bírósága szerint a magyar bíróságoknak is meg kell tudniuk adni a menedékjogot

jog
2019 július 29., 19:47
comments 72

Nagy jelentőségű, precedensértékű ítélet született ma a Magyar Helsinki Bizottság menedékkérő ügyfele, Alekszij Torubarov perében - írta közleményében a Helsinki Bizottság. Az Európai Unió Bírósága az uniós joggal ellentétesnek mondta ki azt a 2015 óta élő hazai szabályozást, ami elvette a magyar bíróságoktól a menedékjogi határozatok megváltoztatásának lehetőségét. Mostantól újra érdemi döntést hozhatnak a hazai bíróságok a menekültügyi hatóság rossz határozataival szemben. 

Alekszij Torubarov egy politikai nézetei miatt üldözött orosz üzletember, ellenzéki aktivista, aki nem kapott menedékjogot Magyarországon, még annak ellenére sem, hogy a bíróság iránymutatást adott erre vonatkozóan a menekültügyi hatóságnak, ami a menedékkérelmekről dönt. Ezt a menekültügyi hatóság azért tehette meg, mert a kormánytöbbség 2015-ben elvette a bíróságoktól azt a több évtizedes lehetőséget, hogy maguk is megadhassák a menedékjogot, azóta kimondhatták ugyan, ha a hatóság jogellenesen döntött, de nem változtathatták meg a döntést.

photo_camera Torubarov és Gruevszki

Ez jogi pingpongozáshoz vezetett a bíróságok és a hatóság között, ami akármeddig tarthatott, de a menedékkérők helyzetét érdemben nem oldotta meg. Turubarov is ennek volt kitéve 2013 óta.

Ez változik meg most, az EU bírósága ugyanis kimondta: ha a hatóság figyelmen kívül hagyva a bíróság döntését – új ténybeli alap nélkül – ugyanolyan határozatot hoz, mint előzőleg, akkor a bíróságnak mellőznie kell a megszorító szabályt, és másodjára magának kell megadnia a menedékjogot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.