Nepál alkalmassági engedélyhez kötné a Mount Everest megmászását

2019 augusztus 15., csütörtök 13:13
110

A nepáli kormány előtt van egy előterjesztés, ami szigorítaná a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest megmászásának feltételeit. 

A tervezet szerint, amit a turisztikai minisztérium emberei mellett profi mászók bevonásával készítettek elő, azoknak, akik a Mount Everestre készülnek, előbb bizonyítaniuk kellene alkalmasságukat, és hogy rendelkeznek-e kellő tapasztalattal a mászáshoz. 

Dugó a Mount Everestre vezető hegygerincen Fotó: HANDOUT/AFP

Az előterjesztés alapján csak azok vághatnak neki a legmagasabb csúcsnak, akik korábban elértek egy legalább 6,500 méteres nepáli csúcsot; továbbá igazolniuk kell majd, hogy fizikailag egészségesek, és hogy megfelelő tapasztalattal rendelkező utastársakkal vagy serpákkal vágnak neki az útnak. (A bolygó 14 legmagasabb hegye közül 8 is Nepálban van.) 

A szigorítás aktualitását az adja, hogy idén rekordszámú, 11 mászó halt meg a Mount Everestre menet, vagy visszaúton a csúcsról. 

A halálesetek ugyan összefüggenek a megnövekedett forgalommal is, de többen azért is haltak meg, mert vagy nem voltak eléggé edzett állapotban, vagy nem készültek fel az extrém körülményekre, így például nem volt náluk extra oxigénpalack. 

A tervek közt szerepel továbbá, hogy magasabb pénzösszeghez kötik majd a mászóengedélyeket: így a Mount Everest várólistájára akár 35 ezer euró, azaz több mint 11 millió forint is lehet a beugró, míg az alacsonyabb (alig 8000-es) nepáli csúcsok megmászásához 20 ezer eurót, jó 7 milllió forintot kellene letenni az asztalra. 

A Mount Everest megmászásához szükséges engedélyt Nepál idáig csak pénzösszeghez kötötte: ennek jelenleg 11 ezer euró, azaz mintegy 3,5 millió forint az ára. Nepál 381 engedélyt adott ki az idei mászószezonban a Mount Everest megmászásához. (BBC)