Meghalt Peter Fonda, azaz Wyatt a Szelíd motorosokból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

79 évesen elhunyt Peter Fonda amerikai filmszínész, forgatókönyvíró és rendező. Legismertebb műve a Szelíd motorosok volt, amelynek egyik főszerepét játszotta, és a forgatókönyvét is részben ő írta. 

Fonda összességében több mint száz filmben működött közre, és tavalyig folyamatosan dolgozott. Az édesapja, a nővére és az egyik lánya is színésznek ment, közülük talán a legismertebb testvére, Jane Fonda lett, aki a halálos ágyán mellette volt az utolsó napokban. Azt mondta, hogy tüdőrákban szenvedő testvére nevetve halt meg.

Peter Fonda élete utolsó premierjén, tavaly nyáron.Fotó: ALBERTO E. RODRIGUEZ/AFP

Peter Fonda a karrierjét New York-i színházakban kezdte, majd tévéfilmekben szerepelt, és utána jöttek mozifilmjei. A 60-as évek amerikai ellenkultúrájának meghatározó alakjává vált. Tiltakozott a vietnami háború ellen, lelkes fogyasztója és népszerűsítője volt az LSD-nek, és zenészekkel barátkozott, többek között a Beatles tagjaival is, akik egyik számukat (She Said She Said) az ő hatására írták. Később sok videóklipben is feltűnt, utoljára a Primal Scream egyik dalában, 1991-ben.

2010-ben a torontoi filmfesztiválon,Fotó: SONIA RECCHIA/AFP

A 70-es és 80-as években nagyon sok akciófilmben szerepelt, aztán a 90-es években ismét felfedezték a művészfilmesek, és 1997-ben a Szelíd motorosok után ismét Oscar-díjra jelölték, az Ulee aranya című drámában mutatott alakításáért. (A Szelíd motorosok esetében a jelölést forgatókönyvíróként kapta.) A 2000-es években számos sorozatban is feltűnt, és például a Grand Theft Auto játékprogram egyik részében is ő adta a hangját az egyik szereplőnek. Természetesen egy motoros hippinek. 

Szelíd motoroként, 1969-ben.Fotó: Photo12

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.