A brazil hadsereget is bevetik a hatalmas erdőtűz megfékezésére

A nemzetközi nyomás hatására Brazília elnöke pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az amazóniai esőerdőtüzek megfékezésében.

A katonaság egyes egységei szombattól foglalják el állomáshelyeiket az érintett területeken, hogy - olvasható Jair Bolsonaro elnöki rendeletében - segítsenek a tűzoltásban, együttműködve a közbiztonsági szervekkel és a környezetvédelmi hivatalokkal.

Bolsonaro korábban az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés - bányászat, földművelés, fakitermelés - akadályaként emlegette, amivel nemzetközi, környezetvédelmi bírálatok sorát vonta magára.

Pénteken telefonon beszélt vele Donald Trump amerikai elnök, felajánlva országa segítségét a tűz elleni harcban. Ugyancsak pénteki fejlemény, hogy a brazil kormány diplomáciai offenzívát indított: külképviseleteinek 12 oldalas körlevelet küldött statisztikákkal, és meghagyta diplomatáinak, hogy az adatok alapján érveljenek esőerdőügyben.

Az Amazonas esőerdejeiben jelenleg is több ezer erdőtűz pusztít, a hét második felére ez lett az egyik legtöbbet tárgyalt hír az interneten: rengeteg kampány szerveződik, Leonardo Dicapriótól Cristiano Ronaldóig szólalnak fel a sztárok az esőerdő védelmében, Emmanuel Macron a G7-es csúcs napirendjére akarja tűzni a katasztrófát, miközben Jair Bolsonaro szerint az országának nincs elég erőforrása leküzdeni a lángokat.

A jelenleg észlelhető, feltehetően erdőtüzek az elmúlt 48 órából a Global Forest Fires Watch adatai alapjánGrafika: Kiss Bence/444

Több fejlemény jelezte Brazíliában, hogy katasztrófa jöhet, ezekről a 444 ebben a cikkben írt bővebben. Bolsonaro elnök reformjai miatt soha nem látott sebességgel kezdték irtani az esőerdőt az országban, ez pedig azért probléma, mert kutatók szerint egészen a tengerparttól folyamatos esőerőre van szükség ahhoz, hogy az erdő fennmaradásához szükséges rengeteg csapadék bejusson az Amazonas-medence belső részeibe is.

A tűz hatására több politikai vezető is kilátásba helyezte, hogy bizonyos szankciókat léptet életbe Brazíliával szemben, ha az ország nem kezd valamit a problémával, Írország és Franciaország például kijelentették, hogy a dél-amerikai államok EU-val kötendő kereskedelmi megállapodását nem hajlandóak addig ratifikálni, míg a brazil vezetés nem lép fel eredménnyel az esőerdő védelmében. A brazil kormány válaszul kritizálta ezeket a lépéseket, szerintük az erdő sorsát nem lehet önkényesen összekötni más gazdasági és politikai megállapodásokkal, és különben is, a világ minden országában vannak erdőtüzek, Macront pedig a brazil elnök azzal vádolta, hogy politikai haszonszerzésre használná a tragédiát.

A finn kormány közben azt javasolta, hogy az EU tiltsa meg a brazil marha importját.

Az Amazonas-medencében lévő a világ legnagyobb esőerdője, és nagyon fontos szerepe van a klímaváltozás lassításában, ugyanis hatalmas mennyiségű szenet (szén-dioxidot) köt meg. Az év jelenleg jelenlegi időszakában gyakran vannak arrafelé tüzek, nem is csak a szárazság miatt, hanem az erdőirtás miatt is, a farmerek ugyanis gyakran maguk gyújtják fel a növényzetet, hogy területet szerezzenek a földműveléshez vagy állattartáshoz. Bolsonaro kezdetben azt mondta, most is ennyi a helyzet. Mostanra azonban nemzetközi szervezetek, és a Brazil Űrügynökség is rámutatott, hogy sokkal nagyobb területen ég most az erdő, mint amekkorán általában szokott augusztusban. (BBC, CNN, MTI, Le Monde)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.