A brazil hadsereget is bevetik a hatalmas erdőtűz megfékezésére

külföld
2019 augusztus 24., 04:25

A nemzetközi nyomás hatására Brazília elnöke pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az amazóniai esőerdőtüzek megfékezésében.

A katonaság egyes egységei szombattól foglalják el állomáshelyeiket az érintett területeken, hogy - olvasható Jair Bolsonaro elnöki rendeletében - segítsenek a tűzoltásban, együttműködve a közbiztonsági szervekkel és a környezetvédelmi hivatalokkal.

Bolsonaro korábban az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés - bányászat, földművelés, fakitermelés - akadályaként emlegette, amivel nemzetközi, környezetvédelmi bírálatok sorát vonta magára.

Pénteken telefonon beszélt vele Donald Trump amerikai elnök, felajánlva országa segítségét a tűz elleni harcban. Ugyancsak pénteki fejlemény, hogy a brazil kormány diplomáciai offenzívát indított: külképviseleteinek 12 oldalas körlevelet küldött statisztikákkal, és meghagyta diplomatáinak, hogy az adatok alapján érveljenek esőerdőügyben.

Az Amazonas esőerdejeiben jelenleg is több ezer erdőtűz pusztít, a hét második felére ez lett az egyik legtöbbet tárgyalt hír az interneten: rengeteg kampány szerveződik, Leonardo Dicapriótól Cristiano Ronaldóig szólalnak fel a sztárok az esőerdő védelmében, Emmanuel Macron a G7-es csúcs napirendjére akarja tűzni a katasztrófát, miközben Jair Bolsonaro szerint az országának nincs elég erőforrása leküzdeni a lángokat.

A jelenleg észlelhető, feltehetően erdőtüzek az elmúlt 48 órából a Global Forest Fires Watch adatai alapján
photo_camera A jelenleg észlelhető, feltehetően erdőtüzek az elmúlt 48 órából a Global Forest Fires Watch adatai alapján Grafika: Kiss Bence/444

Több fejlemény jelezte Brazíliában, hogy katasztrófa jöhet, ezekről a 444 ebben a cikkben írt bővebben. Bolsonaro elnök reformjai miatt soha nem látott sebességgel kezdték irtani az esőerdőt az országban, ez pedig azért probléma, mert kutatók szerint egészen a tengerparttól folyamatos esőerőre van szükség ahhoz, hogy az erdő fennmaradásához szükséges rengeteg csapadék bejusson az Amazonas-medence belső részeibe is.

A tűz hatására több politikai vezető is kilátásba helyezte, hogy bizonyos szankciókat léptet életbe Brazíliával szemben, ha az ország nem kezd valamit a problémával, Írország és Franciaország például kijelentették, hogy a dél-amerikai államok EU-val kötendő kereskedelmi megállapodását nem hajlandóak addig ratifikálni, míg a brazil vezetés nem lép fel eredménnyel az esőerdő védelmében. A brazil kormány válaszul kritizálta ezeket a lépéseket, szerintük az erdő sorsát nem lehet önkényesen összekötni más gazdasági és politikai megállapodásokkal, és különben is, a világ minden országában vannak erdőtüzek, Macront pedig a brazil elnök azzal vádolta, hogy politikai haszonszerzésre használná a tragédiát.

A finn kormány közben azt javasolta, hogy az EU tiltsa meg a brazil marha importját.

Az Amazonas-medencében lévő a világ legnagyobb esőerdője, és nagyon fontos szerepe van a klímaváltozás lassításában, ugyanis hatalmas mennyiségű szenet (szén-dioxidot) köt meg. Az év jelenleg jelenlegi időszakában gyakran vannak arrafelé tüzek, nem is csak a szárazság miatt, hanem az erdőirtás miatt is, a farmerek ugyanis gyakran maguk gyújtják fel a növényzetet, hogy területet szerezzenek a földműveléshez vagy állattartáshoz. Bolsonaro kezdetben azt mondta, most is ennyi a helyzet. Mostanra azonban nemzetközi szervezetek, és a Brazil Űrügynökség is rámutatott, hogy sokkal nagyobb területen ég most az erdő, mint amekkorán általában szokott augusztusban. (BBC, CNN, MTI, Le Monde)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.