Bolsonaro szerint az erdőtüzek ellen fellépő G7-országok úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne

katasztrófa
2019 augusztus 26., 19:50

Jair Bolsonaro brazil elnök egy keddi Twitter-bejegyzésében óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe. Ezt azután írta, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette: a hét legfejlettebb ipari ország (G7) 20 millió dolláros azonnali segélyt nyújt az amazóniai tüzek megfékezésére.

Az elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy – mint azt korábbi megnyilatkozásaiban már kifejtette – Macron személyes politikai tőkét akarjon kovácsolni az erdőtüzek által okozott „nemzetközi válság” ügyével. Bolsonaro szerint ezzel úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne.

A brazil államfő ehelyett regionális megoldást szorgalmazott: beszélt Iván Duque kolumbiai elnökkel arról, hogy szükség van arra, hogy az Amazonas-medencében fekvő legtöbb ország közös tervet dolgozzon ki „szuverenitásunk és természeti kincseink védelmének szavatolásáért”.

photo_camera Fotó: Evaristo Sa/AFP

A francia elnök keményen visszavágott Bolsonarónak, akivel az elmúlt napokban többször is összeszólalkozott az ügy miatt (és kommentben még Macron feleségére is beszólt). „Bolsonaro nem mondott nekem igazat” az esőerdőre vonatkozó terveivel kapcsolatban a júniusi G20-csúcstalálkozón, ami az EU és a Mercosur (a Dél-amerikai Közös Piac) közötti kereskedelmi megállapodás jóváhagyásához vezetett – mondta. Párizs az Amazónia brazíliai részén uralkodó helyzet miatt ellenezni fogja az egyezményt.

A francia államfő Sebastian Pinera chilei államfő társaságában bejelentette: az Amazonasra vonatkozó kezdeményezést fognak beterjeszteni az ENSZ Közgyűlésében a régió „összes országával együtt”: az indítvány újraerdősítési intézkedéseket foglalna magában, akárcsak „a helyi lakosságok jóváhagyásával és érdekében végrehajtandó konkrét projekteket a fenntartható fejlődés és az ökológiai mezőgazdaság érdekében”.

Macron korábban azt mondta: Franciaország – ami Francia Guyana miatt szintén amazonasi országnak számít – katonai eszközöket bocsát rendelkezésre a tűz oltásához. A G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, és hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. Azt mondta, a bolygó „legfőbb tüdejének” elvesztése komoly gondot jelentene a világnak.

Macron elmondta: az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről, és Trump csak azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert kétoldalú találkozója volt. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.