A magyar kormány még semmit sem tett, hogy a CEU megkapja a bajor támogatást

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az EP-választások előtt Manfred Weber egyik nagy bejelentése volt a hogy a müncheni egyetem és a BMW autógyár beszállhatnak a CEU fenntartásába, amivel az egyetem akár meg is menekülhet, mivel ha európai fenntartói is lesznek a CEU-nak, akkor már EU-s intézménynek számít, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU.

Csakhogy  végül úgy alakult, hogy nem Manfred Weber lett az Európai bizottság elnöke, és azóta a megállapodásról sem lehetett hallani. Nem véletlenül. A bajor kormány oktatási minisztériuma most a hvg.hu-nak elismerte, hogy semmilyen fejleményről nem tudnak a májusi megállapodás óta, a bajor és a magyar fél semmilyen szinten nem találkozott az elmúlt hónapokban.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecs?/MTI/MTVA

A megállapodást az is hátráltatja, hogy a CEU-nak meg kellene kapnia a magyarországi működéséhez szükséges garanciákat. A bajor kormány most is tartja magát ahhoz, hogy 

az együttműködési megállapodás határozott feltétele, hogy az a CEU jogilag amerikai diplomákat adhasson ki Magyarországon”.A lapnak Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese is arról beszélt, hogy  a tudományos együttműködés aláírása óta nem történt semmi Egyébként szakmai részéről mindenben sikerült megegyezniük a müncheni egyetemmel, azon nincs mit változtatni. Szokás szerint most arra várnak, hogy mit lép a magyar kormány. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó