Akkor is szavazna az ellenzéki jelöltre, ha kiderülne, hogy családon belüli erőszakot követett el, és migránsokat akar betelepíteni?

politika
2019 augusztus 30., 07:55

A keszthelyi ellenzéki együttműködést szervező Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) kedd délután tett közzé egy hangfelvételt a Facebookon, amelyen az Amygdala közvéleménykutató munkatársa érdeklődik „a lakosság jelenlegi helyzetével kapcsolatban”. Az végig egyértelmű, hogy a kérdező tudja, hova van bejelentve a tárcsázott személy, aki eleinte csak olyan kérdéseket kap, hogy melyik polgármesterjelöltre szavazna, illetve hogy inkább a párt vagy inkább a személy dönt.

Az „illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémája” már erősen sugalmazó megfogalmazás, a hetedik percnél pedig jön a következő „kérdés”:

„Ön kire szavazna az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna? Arra a jelöltre, amelyik támogatja Orbán Viktor bevándorláspolitikáját, és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amelyik Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne be az unióba, és lebontaná a kerítést?”

Nem sokkal később pedig már arról van szó, hogy kire szavazna a kedves válaszadó: a fideszes jelöltre, ha az „kiharcolná a kormánynál, amire a város fejlődéséhez szükség van”; vagy az ellenzékire, ha tudná, hogy az 

„Gyurcsány Ferencet és a bukott baloldali erőket segítené a hatalomba?” 

Az eset közel sem egyedi. Olvasónk, a XIII. kerületi Eszter májusban írta le élményeit: „Most hívott egy Amygdala nevű kamu közvéleménykutató cég az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kérdésekkel. Viszonylag hamar felmerült Soros György neve, kit választanék inkább, egy Soros György által támogatott politikust vagy egy a magyar határokat az illegális migrációtól megvédő magyar politikust. Picit elhűltem, de még egy rakás ilyen kérdés volt. Ennyire irányított kérdéseket még életemben nem hallottam. Sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy mégis honnan a rákból van meg nekik a telefonszámom, de a végén kérdezték, hogy esetleg nem ismerek-e valakit a környezetemben, családban, aki szívesen megosztaná velük a véleményét. Elmondtam a lánynak, hogy nagyon rossz helyen dolgozik, és vannak még normális munkahelyek, de azt mondta, ő csak a munkáját végzi.”

Másik olvasónkat szintén májusban, Budafokon érték el, ő fel is vette a beszélgetést a keszthelyihez nagyon hasonló mondatokkal. Itt szó szerint elhangzik (5:30-nál) a következő kérdés:

„Ön támogatná vagy nem támogatná, hogy a XXII. kerületbe migránsokat telepítsenek?”

link Forrás

Az Amygdala áprilisban Balatonalmádi lakosait sokkolta a felvetéssel: „Ön inkább támogatja, vagy inkább nem támogatja, hogy Balatonalmádiba migránsokat telepítsenek?” Kepli Lajos, volt jobbikos országgyűlési képviselő és polgármester-jelölt „teljes képtelenségnek, baromságnak” nevezte a kérdésekbe burkolt állításokat, de ezek a cáfolatok nem feltétlenül jutnak el azokhoz, akikhez a közvélemény-kutatók igen. Cikkünk megjelenése után nem sokkal a magyarnarancs.hu számolt be egy nekik küldött hangfelvételről, amelyen az újrainduló siófoki polgármesterről kérdezte meg az Amygdala munkatársa: „Szavazna-e Lengyel Róbertre, ha tudná róla, hogy megegyezne Brüsszellel a migránsok Siófokra telepítéséről?”

A fentieknél is tovább merészkedett a cég a baranyai megyeszékhelyen, ahol a Szabad Pécs szerint a szokásos kérdések mellett az iránt érdeklődtek:

„Akkor is szavazna-e Péterffy Attilára, ha kiderülne, hogy családon belüli erőszakot követett el?”

A közös ellenzéki jelölt ezek után bejelentette, hogy rágalmazás miatt a rendőrséghez fordul. Az Alfahír szerint a budapesti előválasztás idején is megkérdezték egyes választóktól, mennyire befolyásolná őket a szavazásban, ha Kálmán Olgáról kiderülne, hogy „erőszakoskodott volt férjével, aki zaklatás miatt feljelentette”?

De a hívások nem az önkormányzati kampányban kezdődtek. Az Átlátszó beszámolója szerint a 2018-as parlamenti választások előtt ilyen szövegekkel házaltak:

  • „Az alábbiak közül melyik szempontokat tartja fontosabbnak, hogy kire szavaz az április 8. választásokon? Orbán Viktor és a Fidesz vélt korrupciós ügyei / Az ellenzék terve a kerítés lebontására és a migránsok betelepítésére vonatkozólag.”
  • „Ön szerint inkább igaz, vagy nem igaz az alábbi állítás? Soros György szervezetei Afrikában és a Közel-Keleten emberek millióit ösztönzik és segítik, hogy Európába jöjjenek.” 
  • „Ön szerint inkább igaz vagy inkább hamis az az állítás, hogy Soros György számára a migránsok érdekei előrébb valók, mint Magyarország és a magyarok érdekei?”
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A választás után, tavaly májusban már olyan kérdéseket tettek fel, amelyek a hergelésen túl valóban informatívak lehettek egy megrendelőnek, leginkább mondjuk a kormánynak: 

  • Egyetért-e azzal, hogy alaptörvényben rögzítsék a 2016-os népszavazás eredményét, miszerint „Magyarországra nem telepíthetők be bevándorlók a magyar országgyűlés engedélye nélkül?” 
  • Egyetért-e azzal, hogy az alaptörvényben is „kimondja az országgyűlés, hogy Magyarországon nem nyújthat be és nem kaphat menedékjogot olyan bevándorló, akit hazájában üldöztek, de jelenleg már biztonságos országban tartózkodik?”

Kik ezek?

Az Amygdala bevallottan a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet része. Az elvileg elsősorban „egészségügyi piackutatással” foglalkozó cég a honlapján többek között az alábbi érdemeit sorjázza:

  • Éves nettó 500 millió ft árbevétel, átlagosan 40 főállású alkalmazott
  • Budapesti és debreceni iroda, ljubljanai kirendeltség
  • Fókuszcsoportos stúdió Budapesten, online streaming és szinkrontolmács
  • 70 állásos call-center (Voxco)

Nyilvános politikai közvélemény-kutatásuk nem ismert, a publikációk menüpont alatt egyetlen anyag szerepel tavaly óta, ez a háziorvosok szaklapolvasási szokásait mérte fel. Ugyanebben az időszakban azonban a cég nagyon is tevékeny volt és marad:

országszerte hívogatták a szavazókat, és elismételték nekik a Fidesz legfontosabb kampányüzeneteit, sőt olyan sejtetéseket is, amelyeket hivatalosan a párt nem merne bevállalni.

photo_camera Fotó: tejhatalom/Tumblr

Az Átlátszó adatigénylésekkel megtudta, hogy Debrecen fideszes vezetésű önkormányzata és a Debreceni Egyetem is dolgozott a Szinapszissal, de azt egyelőre nem tudni, hogy az elmúlt másfél év irányított kérdéssorait ki rendelte. „A megbízóink identitása és a tőlük kapott kutatások részletei, kérdőívei is üzleti titkot képeznek, így az Ön által kért információt sajnos nem áll módomban megadni” – válaszolta Kertész Balázs, a Szinapszis ügyvezetője és innovációs igazgatója, amikor a magyarnarancs.hu arról kérdezte, ki rendelte meg a közvélemény-kutatást Balatonalmádiban, és mire alapozzák a benne megfogalmazott állításokat.

Így aztán a város fideszes polgármestere nyugodtan széttárhatta a kezét: ő is csak az ismerőseitől hallott a telefonos felmérésről, ebben az ügyben senki nem kereste meg, a kutatást sem az önkormányzat, sem a helyi Fidesz nem rendelte meg.

A Fidesz sajtóközpontjánál kedden érdeklődtem, van-e közük az Amygdala közvélemény-kutatásaihoz, illetve hogy kötöttek-e bármilyen szerződést a céggel. De a levélre azóta sem válaszoltak.

Frissítés: a cikk megjelenése után jelentkezett egy olyan olvasónk, akit nagyjából egy éve hívnak fel havi 1-2-szer. „Lehet, hogy hülyeség, de válaszolok nekik mindig, mert kiderül néhány apróság a rendszer működéséről. Két hónapja például nagy meglepetésemre több kérdés is irányult arra, hogy Tarlósnak mennyire kellene foglalkoznia a környezetvédelemmel. És ugye Tarlós tényleg ráfordult a környezetvédelemre, már a szabija alatt is fákat ment.” Ezt az olvasónkat is kérdezték arról a budapesti előválasztás alatt, hogy ha esetleg nyilvánosságra kerülne egy hír Kálmán Olga távolságtartási végzéséről és állítólagos bántalmazási ügyéről, akkor inkább rá szavazna, kevésbé szavazna rá vagy ez nem befolyásolná. „Az is érdekes szerintem, hogy amikor először kerestek két héten belül, felhívtam a központot, hogy ez hogyan lehetséges. Azt mondták, hogy véletlen számgenerálással dolgoznak. Ez már csak azért sem tűnt igaznak, mert újabban minden beszélgetés után kérik, hogy ajánljak családtagot, ismerőst, akit megkereshetnének.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.