Moszkva szerint Varsó ostoba helyzetbe hozta magát azzal, hogy nem hívta meg Putyint a II. világháború kitörésének 80. évfordulóján

Lengyelország rég nem hozta magát olyan ostoba helyzetbe magát, mint azzal, hogy nem hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt a II. világháború kitörésének 80. évfordulóján tartott megemlékezésre – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Facebookon.

Zaharova a lengyel külügyminiszter-helyettes, Szymon Szynkowski vel Sek nyilatkozatára reagált, ami szerint a megemlékezésre „korszerű kritériumok” alapján csak a NATO, az EU és az uniós keleti partnerség tagállamait hívták meg.

„Ilyen ostoba helyzetbe rég nem hozta már magát Varsó”

– írta az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2018. augusztus 3-án Moszkvában.Fotó: Szergej Gunyejev/Szputnyik

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke az évfordulóról azt mondta: a lengyel vezetés az esemény átpolitizálásával a Lengyelország felszabadításáért elesett szovjet katonák és tisztek emlékét csúfolta meg azzal, hogy nem hívta meg Putyint.

„A szatellitországok természetesen tetszeni és szolgálni akarnak azoknak, akik a szárnyaik alá vették őket, és eközben nem veszik észre, hogy magatartásuk megcsúfolja a történelmet, az emberséget és az erkölcsöt. De az ilyen magatartásból az oltalmazó országok sem kérnek” – mondta Vologyin. A házelnök szerint Oroszországnak a II. világháborúban játszott döntő szerepét minden állam elismeri, beleértve a Hitler-ellenes koalíciót alkotó Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt mondta, egyetlen, a II. világháborúról való megemlékezés sem lehet teljes Oroszország részvétele nélkül, aminek a szerepét nem lehet túlbecsülni. (MTI)