Boris Johnson szomorú, hogy megint nem szavaz a brit parlament a brexit-megállapodásáról

külföld
2019 október 21., 16:16
comments 127

A brit miniszterelnök szóvivője szerint Boris Johnson nagyon szomorú amiatt, hogy a házelnök nem engedélyezte a brexit-megállapodásról szóló hétfői szavazást. Johnson azt szerette volna, ha sikerül szavazásra bocsátani a kérdést, de csak olyan formában, hogy a akarják-e a Johnson-féle megállapodást vagy nem. Az ellenzék közben szerette volna úgy feltenni a kérdést, hogy ha az alku átmegy a házon, akkor a kormánynak onnantól kötelező legyen vámunióra törekednie az EU-val, vagy akár népszavazást is kiírni a megállapodás elfogadásáról, ez pedig Johnson brexit-párti támogatóinak elfogadhatatlan lett volna.

A házelnök végül úgy döntött, nem a Johnson-féle kérdést nem bocsáthatja szavazásra hétfőn, hiszen a brit törvények szerint a parlament nem szavazhat kétszer ugyanarról a kérdésről, azt pedig, hogy támogatják-e a Johnson-féle megállapodást, szombaton már megkérdezték a képviselőktől. De a szombati szavazásból sem lett végül érdemi döntés, sőt akkor a parlament csak a brexitre adott határidő meghosszabbítására kényszerítette a kormányt, mire a miniszterelnök kijelentette, hogy ő bizony nem kér hosszabbítást az EU-tól.

Ebből végül az lett, hogy elküldött egy levelet, amiben hosszabbítást kért, de nem írta alá, és mellékelt hozzá egy aláírt levelet is, amiben leírta, hogy szerinte hülyeség hosszabbítani. Az Európai Tanács hétfőn közölte, megkapták a levelet, és érvényes hosszabbítási kérelemnek tekintik.

Azzal, hogy a brit parlament ma sem tudott szavazni a megállapodásról, de a határidőhosszabbítás elől megint elhárult az akadály, nagyon úgy néz ki, hogy a helyzet kb. ugyanaz marad ezután is, mint ami az elmúlt 3 évben volt. Johnson egyébként elítélően nyilatkozott a házelnök döntéséről, ami megakadályozta a hétfői szavazást, a miniszterelnök szerint ezzel ugyanis John Bercow házelnök akadályozza az emberek akaratának végrehajtását. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.