A Baloldal kapta a legtöbb szavazatot Türingiában, először végezve első helyen egy tartományi választáson

A legnagyobb eddigi kormánypárt, a Baloldal (Die Linke) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Türingia tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a Baloldal a szavazatok 29,5-30 százalékát szerezte meg. Ez kismértékű növekedés az előző, 2014-es Landtag-választáson elért 28,2 százalékhoz képest, amivel a párt akkor a második legnagyobb erő lett az erfurti Landtagban.

A második helyen ezúttal a CDU/CSU-tól jobbra álló, ellenzéki, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett, a szavazatok 23-24 százalékával. Az AfD így bőven megduplázta az öt évvel ezelőtti 10,6 százalékos eredményét.

A szintén ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) 22-22,5 százalékkal a harmadik. Öt évvel ezelőtt még a szavazatok 33,5 százalékával az első helyen végzett.

A Baloldal egyik eddigi koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága 8,5 százalékos, szemben az öt évvel ezelőtti 12,4 százalékkal. Másik koalíciós társa, a Zöldek pártja 5,5 százalékot szerezhetett, kissé gyengült a 2014-es 5,7 százalékhoz képest.

A Landtag új szereplője lehet a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), ami az 5 százalékos bejutási küszöbhöz közeli eredményt, 5-5,5 százalékot ért el az exit pollok szerint, a 2014-es 2,5 százalék után.

A részvételi arány 65,5 százalékra emelkedett az öt évvel ezelőtti 52,7 százalékról.

A 16 német tartomány között Türingia az egyetlen, ahol az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal kormányt alakíthatott.

A párt öt évi kormányzati munka után most még nagyobb sikert aratott, valamennyi tartományt együttvéve történetének legjobb helyi törvényhozási választási eredményét érte el, és először végzett az első helyen egy tartományi választáson.

De az exit pollok nehéz kormányalakítási folyamatot valószínűsítenek, mert a volt NDK területén fekvő tartományt az utóbbi öt évben vezető koalíció az SPD és a Zöldek visszaesése miatt nem őrizte meg többségét, a CDU nem hajlandó együtt kormányozni a Baloldallal, az AfD-vel pedig egy párt sem kíván együttműködni.

Szavazó Erfurtban.Fotó: Omer Messinger/MTI/MTVA

Az adatok azt is jelzik, hogy a politikai közép hagyományos pártjai, a CDU, az SPD, a Zöldek és az FDP a türingiai választók felét sem tudják megszólítani. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.