"Erdogan minden lépéséhez száz meg száz vércsepp tapad"

politika
2019 november 07., 16:45
comments 15

Kurd zászlókkal, Erdogan-ellenes rigmusokkal tüntettek csütörtökön a török elnök látogatása ellen Budapesten. Ahogy korábban írtuk, az Oktogonról indulva, nagy tömegben haladtak végig a Nagykörúton egészen a Széll Kálmán téren, ahol felszólalt Nagy Blanka, aki az ellenzéki tüntetések rendszeres diákfelszólalója.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az Index tudósítása szerint itt azt mondta, nem aktivistaként, hanem emberként jött el, mert elfogadhatatlannak tartja „azt a fajta embertelenséget, amit Orbán képvisel Erdogan fogadásával”, hiszen „Erdogan minden egyes lépéséhez száz meg száz vércsepp tapad”.

„A nemzeti érdek nem azt jelenti, hogy gyerekeket gyilkolunk le!”- mondta. „A fideszesek sem engedhetik meg maguknak, hogy egy népirtáshoz asszisztáljanak”. 

Tüntetés Erdogan ellen a körúton
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Utána felszólalt Marikovszky Andrea a Nők nemzetközi ligája a békéért és a szabadságért nevű feminista szervezet nevében, és két kurd nőt köszöntött a színpadon. Rojaváról beszéltek, ahol „a nők példát mutattak európaiságból, bátorságból és felelősségből”. Az emlékükre egy perces néma csendet, majd egy perc hangos üvöltést kértek az emberektől. 

Kaya Elif magyarul szólalt fel, azt mondta, a népét nem lehet megszüntetni, és „ha mi nem leszünk, a gyerekeink fognak emlékeztetni a bűneidre. Nem mi vagyunk a terroristák, ti vagytok a terroristák!”

A „Budapest blokádja Erdogan látogatása ellen” című tüntetést a Mi Időnk internetes újság, a Nők Rojaváért és a Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációért csoport szervezte. Ahogy keddi közleményükben írták, azért tüntetnek, mert a magyar kormány nyíltan támogatja Erdogan észak-szíriai, kurdok elleni offenzíváját, és még vendégül is látja a török elnököt.

photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Arról, hogy miről beszélt Orbán és Erdogan, itt olvashat. Orbán üzent is a tüntetüknek, azt mondta, nem nyugszik bele abba, hogy „Magyarországon gúnyolódjanak egy másik ország vezetőjén, vagy egy másik nemzeten”.

Itt pedig arról, hogyan bénult meg órákra a budai közekedés Erdogan látogatása miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.