"Erdogan minden lépéséhez száz meg száz vércsepp tapad"

Több 444 videó?
Szeretném

Kurd zászlókkal, Erdogan-ellenes rigmusokkal tüntettek csütörtökön a török elnök látogatása ellen Budapesten. Ahogy korábban írtuk, az Oktogonról indulva, nagy tömegben haladtak végig a Nagykörúton egészen a Széll Kálmán téren, ahol felszólalt Nagy Blanka, aki az ellenzéki tüntetések rendszeres diákfelszólalója.

Fotó: botost/444.hu

Az Index tudósítása szerint itt azt mondta, nem aktivistaként, hanem emberként jött el, mert elfogadhatatlannak tartja „azt a fajta embertelenséget, amit Orbán képvisel Erdogan fogadásával”, hiszen „Erdogan minden egyes lépéséhez száz meg száz vércsepp tapad”.

„A nemzeti érdek nem azt jelenti, hogy gyerekeket gyilkolunk le!”- mondta. „A fideszesek sem engedhetik meg maguknak, hogy egy népirtáshoz asszisztáljanak”. 

Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu

Utána felszólalt Marikovszky Andrea a Nők nemzetközi ligája a békéért és a szabadságért nevű feminista szervezet nevében, és két kurd nőt köszöntött a színpadon. Rojaváról beszéltek, ahol „a nők példát mutattak európaiságból, bátorságból és felelősségből”. Az emlékükre egy perces néma csendet, majd egy perc hangos üvöltést kértek az emberektől. 

Kaya Elif magyarul szólalt fel, azt mondta, a népét nem lehet megszüntetni, és „ha mi nem leszünk, a gyerekeink fognak emlékeztetni a bűneidre. Nem mi vagyunk a terroristák, ti vagytok a terroristák!”

A „Budapest blokádja Erdogan látogatása ellen” című tüntetést a Mi Időnk internetes újság, a Nők Rojaváért és a Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációért csoport szervezte. Ahogy keddi közleményükben írták, azért tüntetnek, mert a magyar kormány nyíltan támogatja Erdogan észak-szíriai, kurdok elleni offenzíváját, és még vendégül is látja a török elnököt.

Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu

Arról, hogy miről beszélt Orbán és Erdogan, itt olvashat. Orbán üzent is a tüntetüknek, azt mondta, nem nyugszik bele abba, hogy „Magyarországon gúnyolódjanak egy másik ország vezetőjén, vagy egy másik nemzeten”.

Itt pedig arról, hogyan bénult meg órákra a budai közekedés Erdogan látogatása miatt.