Kansas City lakói népszavazáson vették el a Martin Luther King nevet a város egyik főutcájától

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A nem a Kansas, hanem a Missouri államban található Kansas City helyi népszavazáson résztvevő polgárainak majdnem 70 százaléka szavazott arra, hogy a város egyik legfontosabb utcáját, a 16 kilométer hosszú Martin Luther King Boulevard-ot kereszteljék vissza The Paseóra. Pedig a néha parkszerűen kiszélesedő, főleg a város fekete negyedeit átszelő sugárutat csak idén januárban nevezték el a legendás fekete polgárjogi harcosról. 

Csakhogy szinte azonnal elindult a civil tiltakozás, az átnevezés ellenzői szerint ugyanis az önkormányzat nem tartotta be az ilyen esetekre előírt protokollt és nem vette figyelembe az utca történelmi fontosságát. Ez az 1899-ben elkészült utca ugyanis a XIX. század közepén alapított település korát tekintve történelmi relikviának számít. A civil ellenállás azonnal heves ellenreakciókat szült, a friss elnevezés pártolói ugyanis rasszizmussal vádolták a paseo-istákat, akik ezt hevesen tagadták. Utóbbiak mindenesetre túlnyomóan fehérek, előbbiek meg inkább feketék. A népszavazás kiírásához szükséges számú aláírást ezzel együtt igen hamar sikerült összeszedni, most pedig elsöprő fölénnyel győztek az igenek. A rossz hangulatú helyi kampány mélypontja vasárnap volt, amikor egy, a King név megtartását támogató, egy fekete közösség templomában megtartott istentiszteleten megjelentek a Save the Paseo nevű szervezet aktivistái és néma álldogálással hergelték a fekete híveket, hiába kérték őket a felszólaló papok, hogy üljenek le. 

(via AP News)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.