Hiába mondta ki a Kúria, hogy a kormány hazudik, a kormány hazudik tovább, csak nevet nem mond hozzá

Tbg
POLITIKA
2019 november 22., 20:45

Dörgedelmes hangú nyilatkozatot tett Völner Pál államtitkár pénteken este az MTI-nek. A következő – már jól ismert mondatok – hangzottak el:

  • „Ezt a csatát megnyertük.”
  • „A kormánynak folytatnia kell a küzdelmet az illegális migráció ellen, mert a Soros-hálózat továbbra is minden erejével támogatja a bevándorlást.”
  • „Az illegális bevándorlást minden lehetséges eszközzel támogató »álcivilek« egyáltalán nem akarják, hogy »bárki megállítsa, vagy akár megfékezze és ellenőrizze a migránsokat«”

Na, de miért érzi fontosnak a kormány, hogy péntek este még jól odamondjon az „álcivileknek”? Völner nem nevez meg egyetlenegy szervezetet sem,  utalásokat tesz, és jelzőket halmoz egymásra.

Ehhez elég csak felkeresni a Magyar Helsinki Bizottság oldalát, ahol kiderül, miről van szó, mire reagált a kormány éppen hadra fogható nyilatkozója. Mint a bizottság oldaláról kiderül, két ügyben is ítélet született a jogvédők és a kormány közötti ügyekben, és nem a kormány jött ki jól az ügyből:

1. A kormánynak bocsánatot kell kérnie azért, amiért 2017-ben egy nemzeti konzultációs íven, 8 millió embernek írta meg, hogy a Helsinki-bizottság egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet. Erről a Kúria határozott.

A Helsinki mindössze kétmillió forintot kap, mert – ahogy azt a Helsinki munkatársa Léderer András az ATV-ben elmondta – nem akartak nagyösszegű kártérítést fizettetni az egyébként az adófizetők pénzéből vitézkedő kormánnyal. Viszont a Kúria kötelezte a kormányt, hogy harminc napon keresztül tüntesse fel a kormany.hu-n, hogy bocsánatot kér a hazug állítások miatt a Helsinkitől.

2. A másik ügyben, amelyet Völner „megnyert csatának” állít be, valójában nem született egyértelmű kormányzati győzelem, sőt. „Az államtitkár arról is beszélt, hogy bár az EJEB egyértelműen kimondta, hogy a kérelmezők önként léptek be a tranzitzónába és onnan bármikor szabadon visszatérhettek Szerbiába, továbbá az ottani elhelyezésük körülményei sem voltak jogsértőek, van olyan NGO, amely ezt Magyarország elítéléseként tolmácsolja” - írja az MTI.

Ehhez képest két bangladesi állampolgárnak öt-ötezer euró kártérítést ítéltek meg, ezt a magyar államnak ekll kifiezetnie, amiért 23 napig kvázi zárva tartották őket a röszkei tranzitzóna egyik konténerében anélkül, hogy közben érdemben vizsgálták volna a menedékkérelmüket.

A strasbourgi bíróság abban igazat adott a magyar kormánynak, hogy a fogvatartás tényét nem állapította meg. (Viszont a tranzitzónát elhagyni menedékkérelmi eljárás nélkül csak Szerbia felé lehet.) 

Völner sorosozós, keménykedős nyilatkozatában van még egy slusszpoén: egyszer sincs leírva benne a Helsinki Bizottság neve, azaz valójában nagyon is komolyan vette a kormány a Kúria ítéletét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.