Csak tűz esetén mehetnek be a hatóságok a Türk Tanács budapesti irodájába, aminek a működését a magyar állam fizeti

POLITIKA
2019 december 13., 12:43

Tekintettel a magyar és a türk népek szoros történelmi és kulturális kapcsolataira a magyar kormány a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa titkárságot nyitott Budapesten - kezdődik a csütörtöki Magyar közlönyben megjelent kormányhatározatból kiderült, hogy a magyar állam ingyen és bérmentve biztosítja az iroda épületét, közpénzből fizetik az iroda fenntartását, de teljes személyzetének bérét is.

Az türk titkárságról szóló megállapodásban kikötötték azt is, hogy a magyar hatóságok csak az iroda ügyvezető igazgatójának vagy helyettesének engedélyével léphetnek be az iroda helyiségeibe. 

És ezt csak tűz vagy egyéb, azonnali óvintézkedést igénylő katasztrófa esetén kerülhetik meg.

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), valamint Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára (b), Savkat Mirzijojev üzbég államfő (b3), Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök (b4), lham Aliyev azeri elnök (b5), Recep Tayyip Erdogan török elnök (b6) és Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök (j2) a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én.
photo_camera Orbán Viktor és a többi türk vezető a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

De ha az épület mégsem gyullad ki, akkor a magyar hatóságok tényleg nem tudhatják meg, mit tárolnak ott, mivel a megállapodás értelmében „az Iroda, annak vagyona, eszközei és archívumai – függetlenül attól, hogy hol találhatók és kinek a  birtokában vannak – a  feladataival kapcsolatban mentesülnek a  házkutatás, lefoglalás, elkobzás, kisajátítás és a  végrehajtó, közigazgatási, bírói vagy igazságszolgáltatási szervek bármely egyéb beavatkozása, továbbá bármilyen jogi eljárás, közigazgatási vagy bírósági eljárás alól, kivéve azokat az eseteket, amelyekben a Türk Tanács Külügyminisztereinek Tanácsa lemondott mentelmi jogáról”.

Valamint a magyar állam köteles minden megfelelő intézkedést megtenni az iroda helyiségeinek bármely behatolás vagy károsodás elleni védelme érdekében. Szükség esetén a  helyiségek számára további óvintézkedéseket lehet kérni.

De a magyar kormány biztosítja azt is, hogy  az Iroda az itthon alkalmazandó vonatkozó jogszabályok sérelme nélkül bármilyen pénzeszközt vagy valutát birtokolhat, bármilyen pénznemben számlákat vezethet, és pénzeszközeit vagy valutáját szabadon átutalhatja a fogadó országon belül, vagy egyik országból a másikba, továbbá az általa birtokolt valutát bármilyen más valutára átválthatja. 

A Türk Tanács irodája, annak eszközei, bevételei és egyéb vagyona mentesülnek az összes közvetlen adó alól, beleértve a jövedelemadót és a társasági adót, valamint a különös fogyasztási adót, a gépjárműadót és egyéb hasonló közvetett adókat. A helyiségekre vonatkozó állami ingatlanadót a fogadó ország fizeti 

  • Az iroda személyzete és a nemzetközi személyzet hozzátartozói mentességet élveznek a  házastársaikkal és az  eltartott hozzátartozóikkal együtt a  bevándorlási korlátozások és az idegenrendészeti nyilvántartásba vétel alól, 
  • a fizetési eszközök beváltása tekintetében könnyítéseket élveznek,
  • nemzetközi vagy belső válság idején őket, házastársukat és eltartott hozzátartozóikat hazatérési könnyítések illetik meg, vagyis kívánságukra a lehető legkorábban távozhatnak. 
  • De joguk van a  bútoraikat, személyes és háztartási tárgyaikat – beleértve egy gépjárművet – vámmentesen behozni, amikor a  fogadó országban először hivatalba lépnek, illetve a  fentieket vámmentesen kivihetik az  Irodában betöltött tisztségük megszűnésekor. 

A megállapodás szerint az iroda feladata a fogadó ország és a  Türk Tanács tagállamai közötti együttműködés fejlesztése politikai, gazdasági, történelmi, társadalmi, kulturális és más, kölcsönös érdeklődésre számot tartó területeken. 

A Népszava korábban próbálta megtudni, hogy a Türk Tanács budapesti irodája pontosan hol, milyen ingatlant kapna meg, és hogy a képviselet éves fenntartása, a dolgozók, vezetők kifizetése mennyibe kerülne évente a magyar államnak, de a külügyminisztérium nem válaszolt.