Elszaporodtak a molnárgörények

"Kiváló vadászok a Csanádi pusztákon :)" - írja a Facebookon a Körös-Maros Nemzeti Park. A mosolygós szmájli egyből értelmet nyer, ha látják a mellékelt képet is:

A képen az egyik kiváló vadász látható. Ez egy molnárgörény, amelyből a nemzeti park beszámolója szerint az utóbbi hónapokban egyre több bukkant fel a Csanádi puszták területén.

"Ez a hatékony ragadozó sokat segít a gazdálkodóknak, mert kiszagolja és megfogja a rágcsálókat" - írták.

Honlapjukon aztán mélyebben is elmerülhetünk a molnárgörényekről szóló információkban. Mint írják, a molnárgörény nem azonos a házi görénnyel, bár "feltehetően képes a két faj hibridizálódni", írják. A házi görénnyel szemben a molnárgörény, más néven pusztai görény egyértelműen a nyílt pusztai élőhelyekhez kötődik. Főleg éjszakai aktív, évekig bujkálhat észrevétlenül, mert olyan helyeken mozog, ahol ember nemigen jár.

A faj egyedszámának növekedése azért is biztató, mert utoljára a 2012-13-as szezonban volt számottevő az állományuk a Csanádi puszták területén. "Azóta a számuk az észlelhetőség szintje alá csökkent, idén azonban változott a helyzet" - írták. Az első példányokat a nyár derekén látták, megjelenésük "valószínűleg összefügg a hörcsögállomány megerősödésével", mert a hörcsög a molnárgörény legfőbb prédája.

Jelenlétükre kikapart hörcsögkotorékok és maradványok utalnak egyértelműen, de ezt kameracsapdákkal is megerősítették.

Hogy pontosan mennyi is lehet belőlük, azt a fent említett tulajdonságai - éjszakai, rejtőzködő életmód - nehéz megbecsülni, "annyi azonban bizonyos, hogy a Csanádi puszták térségében most mindenhol jelen vannak" - írták.