Az erdei fülesbagoly az év madara

ÁLLAT
2020 január 06., 08:13

Magyarország legismertebb, és lakott területeken is leggyakrabban felbukkanó bagolyfaja, az erdei fülesbagoly 2020-ban az év madara, írja közleményében a Magyar madártani Egyesület, amely negyvenedik alkalommal ítélte oda a címet a magyarországi madárfauna egyik képviselőjének.

Az erdei fülesbagoly leírásuk alapján

közepes termetű, álcázó mintás tollaszatú, hosszú felmereszthető tollfüle van. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó.A fülesbagoly az egész északi féltekén elterjedt, Magyarország leggyakoribb bagolyfajtája. Állománya 6500-12000 pár közé becsülhető.

A ragadozó fő táplálékai a kisrágcsálók, de énekesmadarakat is zsákmányol. A hazai köpetvizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegereket, házi egeret fog.

Emberkövető viselkedése miatt az elektromos szabadvezeték-hálózaton az áramütés, az autók és vonatok általi elütés számos madár pusztulását okozza minden évben. Ezen kívül veszélyt jelent rájuk, hogy gyakran fészkelnek amúgy hivatalosan gyéríthető varjúfélék fészkeiben. Az ilyen fészkekbe a vadászok gyakran alulról belelőnek, anélkül, hogy ellenőriznék, valóban varjak, vagy védett erdei fülesbaglyok használják-e. A fészekgazda varjúfélék helyenkénti megritkulása is veszélyt jelent rájuk.