Az irániak szerint nem kért rádiós segítséget az ukrán repülő személyzete, mielőtt lezuhantak volna

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nem kért rádiós segítséget a szerdán Iránban lezuhant, ukrán utasszállító személyzete, derült ki az iráni polgári légiközlekedési hatóság vizsgálatából. Jelentésük szerint a gép már azelőtt kigyulladt, hogy a földbe csapódott volna, ami aztán óriási robbanást eredményezett, feltehetően azért, mert a Kijevbe tartó repülő csurig volt töltve üzemanyaggal. 

A becsapódás helyszíneFotó: -/AFP

Az irániak azt állítják, a két feketedoboz olyan súlyosan megsérült, hogy elveszett az általtuk rögzített adatok egy része. A Guardian szerdán arról írt, hogy Irán nem fogja átadni a feketedobozokat az amerikai Boeingnek. Korábban kizárták, hogy lézeres vagy elektromágneses interferencia okozta volna a zuhanást. 

Közben az ukránok is szakértőket küldtek Iránba, és Zelenszkij elnök azt mondta,  Hasszán Rohani iráni elnököt is fel fogja hívni az ügyben. „Számunkra kétségkívül az a legfontosabb, hogy rájöjjünk, mi okozta a szerencsétlenséget. Biztosan rá fogunk jönni” - mondta Zelenszkij.

A gépen az utasokkal és a személyzettel együtt 187-en utaztak, köztük 82 iráni, 63 kanadai, 11 ukrán 10 svéd, négy afgán, három brit és három német állampolgár. Mindannyian meghaltak. 

Bár ez a kép egy másik repülőről készült, ugyanilyen zuhant le Iránban isFotó: INA FASSBENDER/AFP

Szerdán az ukrán követség kiegészítette a korábbi közleményét, amely még kizárta, hogy terrortámadás vagy rakétatámadás okozta a gép lezuhanását. Az új közlemény szerint az eset körülményeinek tisztázása még zajlik, és bármilyen korábbi állásfoglalás nem tekinthető hivatalosnak. A katasztrófa éppen nem sokkal az után történt, hogy Irán rakétacsapásokat intézett amerikai bázisok ellen Irakban.

Az eset sokba kerülhet a Boeingnek is, ami amúgy is komoly válságban van. Ennek a hátteréről bővebben ebben és ebben a cikkben olvashat. (AP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó