Korlátozzák a forgalmat és tüntetnek a szmog miatt több dél-európai városban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Korlátozták a dízelautók használatát több olasz városban, köztük Rómában is a súlyos szmoghelyzetre való tekintettel. A városokban jelenleg csúcsidőben nem lehet dízelautóval, motorral és furgonnal közlekedni, más, különösen szennyező járművak pedig teljesen ki vannak tiltva a belvárosokból.

Eközben Bosznia-Hercegovinában több városban is gázmaszkokban vonultak utcára az emberek azonnali kormányzati akciót követelve a levegőminőség javítása érdekében. Az ország észak-keleti részén lévő Tuzlában több száz ember demonstrált szerdán, Szarajevóban pedig válságüléseket tartott a kormány a szmoghelyzet miatt.

A szmogriadó miatt több boszniai városban is az autóforgalom részleges korlátozása mellett döntöttek, és az embereknek azt tanácsolták, aki teheti, húzódjon fel a hegyek közé, ahol jobb a levegő.

Szarajevó levegője az utóbbi napokban rendre rettenetes szennyezettségi értékeket mutat, Belgráddal, Pristinával és Szkopjével együtt. Belgrádban szerdán tartott válságülést a kormány a szmoghelyzet miatt, az embereknek azt tanácsolták, ne menjenek utcára, és kerüljék a fizikai megerőltetést. Ana Brnabic miniszterelnök a nem megfelelő háztartási tüzelőanyagok használatát és az öreg dízel járműveket okolta a helyzetért, és ígéretet tett az erre vonatkozó szabályok szigorítására, az erőművek ellenőrzésére és korszerűsítésére, valamint erdősítést is kilátásba helyezett.

Szmog Belgrád fölöttFotó: VLADIMIR ZIVOJINOVIC/AFP

A Balkán-félsziget keleti részén sem sokkal jobb a helyzet, Szófiában a múlt héten tették ingyenessé a metróállomások közelében lévő P+R parkolók használatát a belváros autóforgalmának csökkentése érdekében, de a fővárostól nem messze lévő Pernikben még rosszabb a helyzet. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.