Korlátozzák a forgalmat és tüntetnek a szmog miatt több dél-európai városban

környezetvédelem
2020 január 16., 16:42
comments 26

Korlátozták a dízelautók használatát több olasz városban, köztük Rómában is a súlyos szmoghelyzetre való tekintettel. A városokban jelenleg csúcsidőben nem lehet dízelautóval, motorral és furgonnal közlekedni, más, különösen szennyező járművak pedig teljesen ki vannak tiltva a belvárosokból.

Eközben Bosznia-Hercegovinában több városban is gázmaszkokban vonultak utcára az emberek azonnali kormányzati akciót követelve a levegőminőség javítása érdekében. Az ország észak-keleti részén lévő Tuzlában több száz ember demonstrált szerdán, Szarajevóban pedig válságüléseket tartott a kormány a szmoghelyzet miatt.

A szmogriadó miatt több boszniai városban is az autóforgalom részleges korlátozása mellett döntöttek, és az embereknek azt tanácsolták, aki teheti, húzódjon fel a hegyek közé, ahol jobb a levegő.

Szarajevó levegője az utóbbi napokban rendre rettenetes szennyezettségi értékeket mutat, Belgráddal, Pristinával és Szkopjével együtt. Belgrádban szerdán tartott válságülést a kormány a szmoghelyzet miatt, az embereknek azt tanácsolták, ne menjenek utcára, és kerüljék a fizikai megerőltetést. Ana Brnabic miniszterelnök a nem megfelelő háztartási tüzelőanyagok használatát és az öreg dízel járműveket okolta a helyzetért, és ígéretet tett az erre vonatkozó szabályok szigorítására, az erőművek ellenőrzésére és korszerűsítésére, valamint erdősítést is kilátásba helyezett.

photo_camera Szmog Belgrád fölött Fotó: VLADIMIR ZIVOJINOVIC/AFP

A Balkán-félsziget keleti részén sem sokkal jobb a helyzet, Szófiában a múlt héten tették ingyenessé a metróállomások közelében lévő P+R parkolók használatát a belváros autóforgalmának csökkentése érdekében, de a fővárostól nem messze lévő Pernikben még rosszabb a helyzet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt