Uzsorásoktól félti a kormány a kártérítésre jogosult gyöngyöspatai romákat

Az elmúlt hónap kormányzati slágertémáiról, a gyöngyöspatai szegregációs perről és a börtönkártalanítások ügyéről is beszélt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az éveken át elkülönítve oktatott, ezért jogerős bírósági ítélet alapján pénzbeli kártérítésre jogosult gyöngyöspatai romák ügyével kapcsolatban azt mondta:

„a kormány helytelennek tartja, hogy a bírósági ítélet lehetetlen helyzetet teremtett, a pénzbeli kártérítés ugyanis semmilyen formában nem segíti a szegregációt elszenvedett cigányokat.”

Helyette Gulyás szerint az a „néhány százezer” forint, amit az érintettek „17 évvel a szegregáció kezdete után” most megkapnának,

maximum az uzsorásokat hozhatja az érintett romákra.

Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma emberei „már a napokban Gyöngyöspatán vannak”, hogy megegyezésre jussanak az érintettekkel a természetbeni (képzéseken és felzárkóztató programokon keresztüli) kártérítést illetően.

Pintér nyisson meg minden elérhető börtönhelyet

A börtönök túlzsúfoltsága miatti kártérítésekkel kapcsolatban a kormányinfón azt mondta Gulyás, a kormány februárig vizsgálja, mit kezdjen azokkal a folyamatban lévő kártérítési ügyekkel, amelyeket rabok indítottak Strasbourgban a magyar állam ellen a túlzsúfolt börtönkörülmények miatt.

Addig is a kormány felhatalmazta Pintér Sándor belügyminisztert, hogy „nyisson meg akár ideiglenesen minden rendelkezésre álló börtönhelyet”, hogy a körülmények tovább javuljanak. Felpörgetik a már korábban meghirdetett börtönépítési programot is. Hozzátette: a kormány számításai szerint nagyjából

1500 férőhelyre lenne szükség, hogy a zsúfoltsági probléma teljesen megszűnjön.

Egy kérdésre adott válaszban visszatérve a témára, azt mondta, hogy a feltételes szabadlábra helyezés szigorítása miatt valójában nem is 1500, hanem 2000 férőhellyel kellene növelni a kapacitást.

Ennek ellenére a kormány már most is „joggal való visszaélésnek” tartja, hogy emberi jogi ügyvédek 12 ezer esetben összesen 10 milliárd forint kártérítést pereltek ki a magyar államtól a zsúfolt börtönviszonyok miatt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó