Freund Tamás, Pléh Csaba és Szathmáry Eörs indul az MTA elnöki posztjáért

tudomány
2020 február 20., 12:57

Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, valamint Szathmáry Eörs evolúcióbiológus a jelölt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöki posztjára, koncepcióik elérhetők az mta.hu oldalon.

Az MTA jelölőbizottsága szerdai gyűlésén úgy döntött, hogy a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik az elnök-, főtitkár- és főtitkárhelyettes-jelöltek koncepcióit - tájékozatta az MTA titkársága csütörtökön az MTI-t.

A Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Lovász László mandátuma 2020 májusában jár le, és mivel már második ciklusát tölti, nem is lehetne újra jelölni. A közlemény szerint az elnökségre jelölt három tudós mellett a főtitkári posztra Blaskó Gábor és Kollár László Péter pályázik, a főtitkár-helyettesi posztra Demény Attila és Erdei Anna a jelölt.

A jelölőbizottság döntése értelmében az elnök- és főtitkárjelöltek számára lehetőség nyílik egy programbemutató vitára. Ez április 20-án lesz, a részleteket rövidesen közlik.

Az elnöki posztra jelölt Freund Tamás 60 éves Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. A biológiai tudomány doktora, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa. Freund már tavaly októberben megerősítette, hogy indul az elnöki címért, miután a Qubit írt többek között arról az Orbán Viktornak címzett, Palkovics László minisztert és az akadémiai kutatóhálózat felszámolását kritizáló leveléről, melyben azt írta, hogy „a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai – akiktől szerettünk volna megszabadulni – itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot.”

Pléh Csaba 74 esztendős Széchenyi-díjas magyar pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA korábbi főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, agykutató.

Szathmáry Eörs 60 éves Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, Az ELTE Természettudományi Kar Biológia Intézetének egyetemi tanára. Szakterülete az elméleti evolúcióbiológia.

A jelölési szakaszt - a közgyűlési bizottságok tagjelöltjei tekintetében - a Jelölőbizottság a következő, március 11-i ülésén zárja le. Ekkor hagyják jóvá a május 4-én és 5-én ülésező, tisztújító közgyűlés tagjainak kiküldendő dokumentumokat és listákat.