Rétvári szerint nem is történt szegregáció Gyöngyöspatán

"Ugye megállapított a másodfokú eljárás egy 100 millió forintos óriási, nagy léptékű összeget, de ugyanekkor, közben voltak indítványok, hogy miért is járt, hiszen a Nemzeti Alaptantervnek megfelelő volt az oktatás," mondta gyöngyöspatai ügyről Rétvári Bence az M1 hétfő reggeli műsorában. Az Emmi parlamenti államtitkára bár nem mondta ki, válaszában arra utalt, hogy nem is történt szegregáció. Rétvári az eljárás egyik szakértői véleményét citálta, ami szerint 

valóban megtörtént a diák csoportba sorolása, de az a képességek és nem a bőrszín alapján történt.

Rétvári persze egyetlen szakértői véleményről beszélt, a többiről nem. És nem tért ki arra sem, hogy a bíróságoknak nem kell minden szakértői véleményt figyelembe venniük az ítélethozatal során. 

A gyöngyöspatai ügyben szeptemberben hozott jogerősen ítéletet a Debreceni Ítélőtábla. A döntés szerint 

az állam köteles kártérítést fizetni azoknak a gyerekeknek, akiket szegregáltan oktatott a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola. 

A 2004 és 2012 közötti időszakra, amikor az oktatás színvonalával kapcsolatban is megállapította a bíróság a diszkriminációt, 500 ezer forintos kártérítést kapnak félévenként a gyerekek. A 2012 és 2017 közötti időszakra pedig, amikor már csak a fizikai szegregáció tényét állapították meg, 300 ezer forintot ítéltek oda nekik. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér