Rétvári szerint nem is történt szegregáció Gyöngyöspatán

oktatás
2020 február 24., 07:31

"Ugye megállapított a másodfokú eljárás egy 100 millió forintos óriási, nagy léptékű összeget, de ugyanekkor, közben voltak indítványok, hogy miért is járt, hiszen a Nemzeti Alaptantervnek megfelelő volt az oktatás," mondta gyöngyöspatai ügyről Rétvári Bence az M1 hétfő reggeli műsorában. Az Emmi parlamenti államtitkára bár nem mondta ki, válaszában arra utalt, hogy nem is történt szegregáció. Rétvári az eljárás egyik szakértői véleményét citálta, ami szerint 

valóban megtörtént a diák csoportba sorolása, de az a képességek és nem a bőrszín alapján történt.

Rétvári persze egyetlen szakértői véleményről beszélt, a többiről nem. És nem tért ki arra sem, hogy a bíróságoknak nem kell minden szakértői véleményt figyelembe venniük az ítélethozatal során. 

link Forrás

A gyöngyöspatai ügyben szeptemberben hozott jogerősen ítéletet a Debreceni Ítélőtábla. A döntés szerint 

az állam köteles kártérítést fizetni azoknak a gyerekeknek, akiket szegregáltan oktatott a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola. 

A 2004 és 2012 közötti időszakra, amikor az oktatás színvonalával kapcsolatban is megállapította a bíróság a diszkriminációt, 500 ezer forintos kártérítést kapnak félévenként a gyerekek. A 2012 és 2017 közötti időszakra pedig, amikor már csak a fizikai szegregáció tényét állapították meg, 300 ezer forintot ítéltek oda nekik.