Fasiszta csoportok kereszttüzébe kerültek, sorra hagyják el Leszboszt a menekülteket segítő civilek

menekültek
2020 március 05., 11:16
  • Egymás után függesztik fel tevékenységüket fontos humanitárius munkát végző szervezetek a görögországi Leszbosz szigetén, miután radikalizálódott idegenellenes csoportok célba vették munkatársaikat, amiért a szigetre érkező menekülteken segítenek.
  • Egy jótékonysági konyhát üzemeltető görög házaspár arról beszélt a 444-nek, hogy saját biztonságukat féltve mostanra az összes európai önkéntesük elhagyta Leszboszt. Az országaik nagykövetségei is erre biztatták őket.
  • A görög rendőrség eközben úgy tűnik, képtelen megfékezni az önbíráskodó, erőszakoskodó szélsőségeseket, és helyreállítani a jogbiztonságot az újabb menekülthullám elé néző szigeten.

Valami eltörni látszik az égei-tengeri szigetvilágban található Leszbosz szigetén, ahonnan napok óta arról érkeznek hírek, hogy fasiszta csoportok zaklatnak menekülteket, nekik segítő civil szervezetek dolgozóit, és a menekülthelyzetről tudósító újságírókat.

Leginkább azok a szervezetek érintettek, akik közvetlenül segédkeznek az alig tíz kilométerre lévő török partoktól, jellemzően gumicsónakkal érkező menekültek biztonságos partot érésében. Például mentőhajókat működtetnek, éjszakánként fényjelekkel utat mutatnak a part közelébe érő csónakoknak, vagy száraz ruhával és vízzel látják el és megnyugtatják a csónakokból kiszállókat.

A Mare Librum nevű mentőhajó legénységét hétfő este az észak-leszboszi Skala kikötőjében támadta meg egy szerintük fasisztákból álló csoport, akik üvöltözve és fenyegetőzve gázolajat öntöttek a hajó fedélzetére. A legénységből nem sérült meg senki, de a hajó távozni kényszerült a kikötőből - áll a szervezet Facebook-posztjában.

link Forrás

De más segítők sem érezhetik magukat biztonságban a szigeten. Vasárnap este önkéntes orvosok nyolc autóból álló, épp munkából hazafelé tartó konvoját állította le és támadta meg az áldozatok szerint nagyjából 50, görög szélsőjobboldaliaknak tűnő férfiból álló csapat.

Az egyik autót vezető nő leírása alapján a támadók barikádjába ütközve kénytelenek voltak megállni az úttesten, mire a csapat tagjai szegekkel tűzdelt fadarabokkal és acélcsövekkel kezdték ütni az autóikat.

„Szerencsére sikerült elmenekülnünk a helyszínről, de egy ideig még rejtőzködnünk kellett”

- írta, majd hozzátette: sok olyan civil szervezetről tud, ami felfüggesztette a munkáját, mert képtelenek nyugodtan dolgozni ilyen erőszakos környezetben. 

„Miközben ezt írom, a város főtere megint épp fasisztákkal és rohamrendőrökkel van tele” - tette hozzá. Az esetről az egyik érintett ír orvos szemszögéből a Guardian is beszámolt.

link Forrás

Egy másik, a szigeten élő, jelenleg újszülöttjével otthon lévő doktornő arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy tengerparti lakása előtt az utat szintén fasiszták állják el, akik ellenőrizni próbálják, ki jöhet be a sziget fővárosába a Moria menekülttábor irányából. A nő napok óta nem mozdul ki a lakásából, mert félti gyerekét és magát.A nemzetközi szervezetnél, ahol dolgozik, főnökei nemrég azt tanácsolták neki, ha teheti, egy időre hagyja el a szigetet, amíg le nem csillapodik a helyzet.

Sokan már elmentek

„Komolyan tartok tőle, hogy ha ez így folytatódik, létfontosságú humanitárius segítségtől esnek el az amúgy is minden területen nélkülöző menekültek” - magyarázta a 444-nek egy Leszboszon tartózkodó férfi, aki egy médiatudatosságra neveléssel foglalkozó lengyel civil szervezetet munkatársaként dolgozik a szigeten.

Félelmei nem is alaptalanok, ugyanis már most nagyon sok olyan szervezet függesztette fel a munkáját a biztonsági okokból, akik fontos humanitárius munkát végeztek a Leszboszon működő menekülttáborokban.

Ilyen a görög EuroRelief, amely hétfőn jelentette be, hogy egyelőre leállítja minden tevékenységét a szigeten, mert az elmúlt napokban több munkatársukat lett zaklatás és bántalmazás áldozata, és mert - írják az alábbi posztban - a jelen helyzetben lehetetlen be- és kijutniuk a menekülttáborokba.

link Forrás

Több helyi forrásból úgy tudjuk, ennek oka az lehet, hogy a rohamrendőrség biztonsági okokból blokkolja a táborokhoz vezető utakat, így az ott tartózkodó menekültek is nehezebben jutnak csak be a közeli településekre. Ezért lenne elég fontos, hogy helyben megfelelő mennyiségű ételhez és ellátáshoz jussanak.

Az orvosi ellátás lenne az egyik legfontosabb, ugyanis a Moria menekülttábor túlzsúfoltsága és a rossz lakhatási és higiénés viszonyok miatt a tábor lakossága nagyon rossz egészségi állapotban van.

Ezért aggasztó hír, hogy az egyik legnagyobb orvosi segítségnyújtó szervezet, az Orvosok Határok Nélkül/Médecins Sans Frontiers (MSF) hétfőn korlátozni kényszerült a tevékenységét a táborban, mert már nem tudják garantálni a munkatársaik biztonságát.

link Forrás

Egy másik posztban nem sokkal később azt írták, az elkövetkező időszakban naponta mérlegelik majd, hogy mekkora kapacitással tudnak testi és lelki egészségügyi segítséget nyújtani a táborban.

„Próbálunk gyorsan biztosítást kötni a helyünkre és a felszerelésünkre”

Nemcsak a szigeten dolgozó nagy segélyszervezetek, de a kisebb, önkéntes munkán alapuló segítő kezdeményezések is sorra állnak le. A szigeten nagyjából a 2015-ös menekültválság óta üzemeltet konyhát - és működtet sok-sok hozzá kapcsolódó szolgáltatást - a szigetén élő menekültek számára egy görög házaspár, Nikosz Kacurisz és Katerina Koveou.

Saját kis éttermüket alakították át és használják jótékony célokra, és mára önkéntesek kiterjedt hálózata épült munkájuk köré. (2019 januárjában, amikor Leszboszon jártam riportot készíteni a menekülthelyzetről, ennek és ennek a cikknek több interjúalanyával ezen a helyen találkoztam.)

Tegnap azonban az összes európai önkéntesük elhagyta a szigetet.

„Mindannyian üzenetet kaptak az országuk nagykövetségétől, hogy tegyenek így, mert nem biztonságos itt tartózkodniuk” - mondta a 444-nek Katerina Koveou. Hozzátette, a hétre biztosan bezárják az éttermüket, és gyorsan megpróbálnak biztosítást kötni a konyhára, mert tartanak a támadásoktól.

Sem Nikosz és Katerina, sem más segítő civilek nem úgy látják, hogy a görög rendőrség tudná kezelni a kialakult helyzetet. Az önbíráskodó fasiszta csoportokat a  tapasztalataik szerint csak ritkán tudják lekapcsolni.

Hogy mekkora a jogbiztonság most a szigeten, azt jól mutatja ez a szerdán nyilvánosságra került felvétel, amiken emberek fegyvereket fognak partot érő menekültekre, a földre kényszerítik őket, és a csomagjaik átadására szólítják fel őket.

link Forrás

Katerina szerint ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a helyiek egy része továbbra is próbál segíteni a szigeten tartózkodó menekülteken. És miközben a helyi társadalom többsége mostanra mindent megadna, hogy utóbbiak távozzanak a szigetről, még mindig csak egy szűk, radikalizálódott kisebbség felelős azokért a szörnyűségekért, amik most Leszboszon történnek.

Elérte a forráspontot a helyzet

A szigeten kialakult helyzetről legutóbb hétfőn írtunk részletesebben. Abban a cikkben bemutattuk, milyen állapotban találta Leszbosz társadalmát a lépés, hogy Erdoğan török elnök megnyitotta az ország nyugati határait az EU-ba igyekvő menekültek előtt, felrúgva ezzel Törökország és az EU 2016 óta érvényben lévő megállapodását.

Helyiek támadnak egy újságíróra március elsején Leszboszon.
photo_camera Helyiek támadnak egy újságíróra március elsején Leszboszon. Fotó: -/AFP

A szigeten január közepe óta nő a feszültség, mióta a helyiek kemény tiltakozásba kezdtek az ellen a kormánydöntés ellen, ami két újabb, az eddigiekkel ellentétben zárt menekülttábor építését helyezte kilátásba a szigeten. A hír teljesen feldühítette a helyieket, akik egyre türelmetlenebbül viselik, hogy mostanra rekord magas számú, 21 ezer menedékkérő rostokol Leszboszon. Ez majdnem annyi ember, mint a sziget fővárosa, Mitilini lakossága.

Ez a helyzet szörnyű körülményeket eredményez a sziget legnagyobb menekülttáborában, a fővárostól néhány kilométerre található Moriában, ami ellen a menekültek is egyre jobban lázadnak.

Ez a kiélezett helyzet az alapja a cikkben bemutatott zavargásoknak, és ha az Erdoğan-féle határnyitás miatt tovább növekszik a migrációs nyomás a szigeten, az csak tovább ronthat a helyzeten.