Leépítések kezdődtek a spanyol iparban a koronavírus-járvány miatt

Olaszország után Spanyolország lett a koronavírus világjárvány másik nagy európai központja. A járványvészhelyzet miatt gyakorlatilag leállni kényszerült az ország gazdasága, és ez a munkaerőpiacon is nyomot hagy.

Az El Pais összesítése szerint mostanáig mintegy százezer munkavállaló állását függesztették olyan nagy munkaadók, mint a

  • Seat,
  • a Burger King,
  • az Iberostar,
  • a Volkswagen, és a
  •  Cortefiel.

A leépítések ideiglenesek, a spanyolországi munkajog ugyanis lehetőséget ad erre. Az eddigi legnagyobb mértékű ideiglenes leépítést (ERTE) a Seat autógyártó cég jelentette be még hétfőn:

A vállalat összesen majdnem 15 ezer dolgozója munkahelyét szünteti meg ideiglenesen a vis maior helyzetre hivatkozva, amit az ország vasárnap bejelentett teljes zárlat alá vonása jelent. A leépítésben azok a munkások érintettek, akik a gyártásban dolgoznak, ezért nem tudnak átállni otthoni munkavégzésre.

Szakszervezeti körökben most úgy becslik, a Seat leállása akár 5 hétiig is eltarthat. A cég azt mindenesetre vállalta, hogy a leállás alatt a dolgozók bérének 80 százalékát kifizeti.

A legtöbb dolgozóját a spanyol Ibera légitársaság bocsájtotta el: 16000 munkavállalójuk 90 százaléka érintett az ideiglenes leépítéssel. A másik Spanyolországban jelen lévő légitársaság, a Norwegian is hasonló mértékű leépítést jelentett be.

A spanyol munkaügyi minisztérium úgy nyilatkozott, az elkövetkező időszakban a spanyol ipar újraélesztésén dolgoznak majd, hogy a termelés néhány héten belül visszatérhessen a rendes kerékvágásba.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó