A Dacia is leáll Romániában

Egészségügy
2020 március 18., 13:49

A francia Renault tulajdonában levő Dacia felfüggeszti április 5-ig tevékenységét a dél-romániai mioveni üzemében – közölte a gyártó.

A gyár leállításáról szóló döntés csütörtöktől lép érvénybe. A cég becslése szerint a tevékenység hamar újraindul az egészségügyi válság után. A Digi.24 hírtelevízió szerint a dolgozók kényszerszabadságra mennek, a kollektív munkaszerződés értelmében a felfüggesztés idején megkapják a bérük 85 százalékát. A Daciának 14 ezer dolgozója van.

Kedden az amerikai Ford is bejelentette, hogy kényszerszabadságra küldi 6 ezer alkalmazottját és felfüggeszti a dél-romániai craiovai gyárának tevékenységét a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett korlátozások miatt.

Romániában két autógyár működik, a Dacia és a Ford. Tavaly egész évben 490 412 járművet gyártottak, ebből mintegy 350 ezret a Dacia, 140 ezret a Ford. A Dacia az első, a Ford a második legnagyobb cégnek számít a román exporthoz való hozzájárulást tekintve.

A Magyar Suzuki Zrt. vezetése március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött a koronavírus-járvány terjedésének növekvő kockázat miatt. Az Audi és az Opel is leállítja átmenetileg magyarországi termelését. (MTI)