A kínai rendőrség bocsánatot kért, amiért elhallgattatták a koronavírusra figyelmeztető orvost

külföld
2020 március 20., 05:39

Li Venliang a Vuhani Központi Kórház szemészeként arról vált ismertté, hogy már decemberben megpróbálta figyelmeztetni a kollégáit, hogy újfajta vírus szabadulhat el, de a rendőrök rászóltak, ne terjesszen rémhíreket. Aláírattak vele egy dokumentumot is, miszerint „hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet”. Az orvos azóta meghalt, még ha ez a hír kissé meg is zavarta a kínai médiát.  

A kínai hatóságok most szokatlan lépésre szánták el magukat, írja a Guardian. Az állami hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy a vuhani rendőrség visszavonta a letartóztatásról szóló figyelmeztetést, és „ünnepélyesen bocsánatot kért” Venliang családjától. Két rendőr büntetést is kapott az orvos ügyének kezeléséért, de nem tudni, ez mit jelent pontosan.

photo_camera Li Venliang Fotó: STR/AFP

A koronavírus-járvány gócpontja már Európában van, az olaszországi halálos áldozatok száma már meghaladta a kínait. Pénteken 39 új koronavírusos esetet regisztráltak Kínában, a hivatalos közlés szerint mindannyian külföldről hordozták be a vírust.

Vuhan és Hupej tartomány ettől függetlenül továbbra is vesztegzár alatt van, még ha valamelyest lazítottak is az utazási korlátozásokon. A kínaiak azt ígérik, csak akkor oldják fel a karantént, ha két héten keresztül egyetlen új pozitív teszt sem születik Vuhanban.