Ezeket a kérdéseket küldtük el a virtuális koronainfóra

Egészségügy
2020 március 20., 12:42

Péntektől virtuális üzemmódra vált az Operatív Törzs, vagyis ettől kezdve a sajtótájékoztatóikat nem a sajtó előtt tartják, hanem egy külön stúdióból, online válaszolgatnak az órákkal korábban beérkezett kérdésre. Számukra ez nem csak azért előnyös, mert a járványtól terhes időkben nem kell egy légtérben tartózkodniuk az újságírókkal, de a formátumnak köszönhetően azt is elkerülhetik, hogy valaki visszakérdezzen, ha megkerülnék a választ. Arról már nem is beszélve, hogy így kényelmesebben lehet válogatni a kérdések közül. 

photo_camera Lakatos Tibor és Müller Cecília Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Ehhez képest Ausztriában, ahol már jóval súlyosabb szakaszába lépett a járvány, Sebastian Kurz kancellárral együtt még pénteken is öt kormánytag áll ki, hogy az újságírók kérdéseire válaszoljon. 

Nálunk pedig maradt a virtuális koronainfo. Nem mintha eddig a sajtótájékoztatókra kiállított Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor rendőrezredes túl sok újdonságot tudott volna mondani, de mégis ez volt az egyetlen hivatalos fórum, ahol legalább fel lehetett vetni azokat a szempontokat a járvánnyal kapcsolatban, amiket a kormányzati kommunikáció elkerült. Márpedig ebben a helyzetben, amikor ekkora a bizonytalanság és ennyiféle információ kering, elképesztően fontos lenne, hogy tisztázni tudjuk a helyzetet a hatóságokkal.

Ezért a 444 is elküldte a kérdéseit, 15 óra után kiderül, melyikre kapunk választ ezek közül:

  • Mit gondolnak Gulyás Gergely kijelentéséről, hogy a 65 év alattiak nyugodtan összevissza fertőzhetik egymást? Ezt tanácsolja az operatív törzs is?
  • Pintér Sándor miért hagyhatta el a karantént csupán két teszt után, miközben Gulyás Gergely miniszter is arról beszélt, hogy "könnyen lehet, hogy a teszt akár kétszer is negatív valakinél, és a lappangási időt követően kiderül, hogy beteg"? Azóta találkozott kormánytagokkal?
  • A járvány melyik szakaszában tartanák szükségesnek, hogy területi adatokat is közzétegyenek a fertőzöttekről?
  • A járvány melyik szakaszában tartanák szükségesnek bővíteni azon országok listáját, amelyeknél a hazatérő magyar állampolgárokat egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, valamit kéthetes hatósági házi karantént rendelnek el náluk? Jelenleg csak 5 ország szerepel ezen a listán, de például Spanyolország még mindig nem.
  • Voltak-e egyéb betegségei annak a két férfinak, akik pénteken hunytak el?