Kínai vívók vitték haza Magyarországról a koronavírust

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Három Magyarországról hazautazó kínai vívót diagnosztizáltak a vírusfertőzéssel Pekingben, közölte pénteken a kínai vívószövetség. 

A 13 fős vívócsapat tagjai március 6-8. közt vettek részt a zárt kapuk közt megrendezett párbajtőr Grand Prix-n Budapesten, ahonnan az eredeti tervek szerint a március 22-24-re ütemezett olimpiai selejtezők után tértek volna haza. De mivel törölték a következő egy hónapra szervezett nemzetközi versenyeket, a sportolók már március 16-án hazaindultak. A három fertőzött vívó enyhébb tüneteket mutatott, jelenleg egy pekingi kórházban látják el őket, a többieket pedig karanténba helyezték.

Hivatalosan még nem erősítették meg, de az MTI szerint ez lehet az a három, Magyarországról Kínába behurcolt koronafertőzéses eset, amikről csütörtökön írtunk.Az ugyanezen a versenyen résztvevő dél-koreai csapatból szintén három vívót diagnosztizáltak a fertőzéssel, miután vasárnap visszatértek Dél-Koreába. A dél-koreai vívószövetség tájékoztatásából kiderült, hogy  egyikük már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott.

Andrásfi Tibor (j) és a japán Minobe Kadzujaszu tavalyi, budapesti WestEnd párbajtõr Grand Prix férfi versenyének elõdöntõjébenFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) csütörtöki közleménye szerint a budapesti verseny előtt minden spotoló nyilatkozatot töltött ki arról, hogy negatív lett a koronatesztje, illetve nem járt a járvánnyal érintett területen. Az esemény alatt nem érkezett jelzés a szövetség felé, hogy a résztvevők közül bárkinek egészségügyi problémája lenne. A helyszínt pedig a verseny után fertőtlenítették.

A koronavírus-járvány gócpontja már Európában van, az olaszországi halálos áldozatok száma már meghaladta a kínait. Pénteken 39 új koronavírusos esetet regisztráltak Kínában, a hivatalos közlés szerint mindannyian külföldről hordozták be a vírust.