Részleges kijárási tilalmat vezet be egy magyar város

politika
2020 március 22., 18:26

A vasárnapi koronainfón az hangzott el, hogy nincs Magyarországon olyan gócpont, ami indokolná a kijárás korlátozását, de a 8 ezer fős hajdú-bihari Polgár vezetése máshogy gondolja, és - tudomásunk szerint első magyar településként - részleges kijárási tilalmat vezet be. 

A harmadik ciklusát töltő DK-s polgármester, Tóth József azzal kezdi közleményét, hogy a polgáriak nagy többsége tudomásul vette az eddig meghozott döntéseket, és fegyelmezetten eleget is tesz az elvárásoknak. „Ugyanakkor érzékeljük azt is, hogy még mindig jelentős számban vannak, akik a kialakult veszélyhelyzetről nem vesznek tudomást, kockáztatva ezzel maguk és mások megfertőződését.” A polgármester szerint a város közterületein és üzleteiben látni lehetett munkavégzés alól felmentett munkavállalókat, szociális gondoskodásban részesülő idős embereket és otthoni tanulásra kötelezett fiatalokat is.

link Forrás

A polgármester videóüzenetében elhangzik, hogy nem tudnak koronavírusos fertőzöttről Polgáron, járványügyi megfigyelés alatt három személy áll, de a település vezetője szerint napok vagy órák kérdése csak, hogy náluk is megjelenjen a vírus, vagy már meg is érkezett, csak nem tudnak róla.

„Polgármesterként úgy vélem, hogy mindannyiunk érdekében újra nyomatékosítani kell és további intézkedésekkel még inkább erősíteni szükséges az otthonmaradás fontosságát, ezért Polgáron a 2020. március 23-30. közötti időszakra részleges kijárási tilalmat rendelek el.”

A polgármester szerint otthonmaradásra köteles:

  • az önkormányzat azon munkavállalója, akit az önkormányzat pótszabadság biztosításával mentesített a heti munkavégzés alól,
  • az önkormányzat szociális ellátásában részesülő 70 év fölötti polgári lakos és
  • az otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.

A rendelkezés alól kivételt jelent a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése, valamint a napi munkába járás.

Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat közbiztonsági csoportja ellenőrzi, akik ha kell, tájékoztatnak, figyelmeztetésben részesítenek, feljegyzéseket készítenek, illetve jelzéssel élhetnek az oktatási intézmény fenntartója, a szociális ellátást nyújtó intézmény vezetője, valamint az érintett személy munkáltatója felé. „Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak, melynek során kezdeményezhetik az önkormányzati pótszabadság visszavonását, a szociális szolgáltatások felfüggesztését, a segélykérelmek elutasítását.”

A polgári önkormányzat épülete
photo_camera A polgári önkormányzat épülete Fotó: Youtube

A polgármester végül megjegyzi, hogy bár a törvény jelen helyzetben felhatalmazást ad a polgármesternek a döntések egyszemélyi meghozatalára, mégis úgy látta helyesnek, hogy a részleges kijárási tilalom elrendelését egyeztesse a képviselőkkel, akik ezt egyhangúan támogatták. A valasztas.hu szerint tavaly októberben a képviselő-testületbe a DK-s polgármester mellett a Fidesz-KDNP egy, míg a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom 7 tagot juttatott be.