Ezres nagyságrendben jelentek meg frissen utcára került emberek a fővárosi hajléktalanellátásban

2020 március 31., kedd 7:43

Az elmúlt hetekben több olyan ember is megjelent a fővárosi hajléktalanellátásban, akik közvetlenül a koronavírus-járvány miatt vesztették el munkájukat és lakóhelyüket - erősítették meg a Menhely Alapítvány és a Budapesti Módszertani Szociális Központ intézményei a 24.hu értesüléseit.

Mivel friss tapasztalatról van szó, a lap szerint egyelőre nincs hivatalos adat erről a trendről. Abból azonban lehet következtetni a probléma méretére, hogy az 5500-5600 férőhelyes éjszakai szállók az elmúlt években ilyenkor nagyjából 70 százalékon üzemeltek, most pedig gyakorlatilag tele vannak. Így lehet becsülni, hogy 1500-1800 új szállásigény jelentkezett. Igaz, az ágysűrűség ritkítása miatt az is lehet, hogy eleve kevesebb hely férőhely van most a szállókon - írja a portál.

Az éjjeli menedékhelyet keresők között vannak a fővárosi munkásszállókról kiköltözött, és vidékről érkező emberek is, akik a munkahelyük elvesztésével az ott biztosított szállást is bukták.

Magyarok mellett román és ukrán állampolgárok is előfordulnak az új igénylők között, akik vendégmunkásként dolgozhattak gyárakban, és a leállás miatt most lakniuk sincs hol.

A hajléktalanellátásban dolgozó szakemberek arra kérik a munkásszállókat, hogy ne küldjék el az ott élőket, még akkor se, ha azok most a koronavírus okozta leépítés elszenvedői, főleg ha kölcsönzött munkások, mindenféle munkajogi védelem nélkül.

„Nagyon kérünk mindenkit, ne rakjanak utcára embereket, legyenek fenntartóként és tulajdonosként szolidárisak ebben a rendkívüli helyzetben”

– mondta a 24-nek Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány vezetője.

Hogy mit kezd Budapest a koronavírus-járványban különösen veszélyeztetett fővárosi hajléktalan lakossággal, arról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.