Tömeges tesztelés és az állítólagos kínai győzelem

napindító
2020 március 31., 04:57

Iratkozz fel a 444 rendkívüli hírlevelére! Minden reggel elküldjük egy ilyen levélben, hogy mit érdemes tudni Magyarországról és a világról.

* indicates required

EGY PROBLÉMA

Mivel a hivatalos tájékoztatóoldal több mint 24 órája nem frissül, mi sem tudunk új számokat közölni a magyarországi járványhelyzetről. 

ÉS AMIT TUDNI KELL

Kína leküzdötte a vírust, és már az utat mutatja a világnak? Vigyázzunk ezzel a sztorival! Drasztikus eszközökkel komoly eredményeket értek el Kínában, de az adatokkal érdemes óvatosnak lenni. Az elhallgatástól eljutottak odáig, hogy már a narratívát akarják uralni. Az EU-t aggasztja „a nagylelkűség politikája”. 

Ötszáz magyar vendégmunkás érkezett haza hétfő éjjel a tiroli vesztegzárból. A március 13-a óta lezárt osztrák tartományban rekedt külföldiek hazautaztatását engedélyezték a tiroli hatóságok.

Európa számos országa tömeges tesztelésbe kezd, hogy megértsék a vírus természetét. Látszólag egészségeseket is ellenőriznek, a kísérletet két hét után megismétlik. Meg akarják érteni, hányan hordozhatják észrevétlenül a koronavírust, sokan átestek-e már rajta, és milyen tempóban terjed a tünetmentesek között?

Áder János már alá is írta a felhatalmazási törvényt. Ez nem a politikai haszonlesés ideje – közölte az államfő.

„Elvitték az első beteget, utána még három napig ment a buli”. Alex idén egy nagyon népszerű síparadicsomban, a tiroli Ischgl egyik legforgalmasabb bárjában dolgozott. Ez az egyik olyan hely, ahonnan számos európai városba szétterjedhetett a koronavírus.

Karanténba küldték a tünetmentes, magyar kamionost beteg, idős édesapjához. Rövid életűnek bizonyult a tisztifőorvos határozata a magyar kamionosok karantén-kötelezettségéről, de a hatását azért így is sokan megérezték.

Egyetlen kóruspróba elég volt, hogy a tagok kétharmada megfertőzödjék, ketten már meghaltak. 60-an énekeltek együtt két és fél órán át egy Washington állambeli templomban, 45-en közülük megfertőzödtek. Pedig direkt vigyáztak egymásra.

Kezet rázott El Chapo édesanyjával a mexikói elnök. A Köpcösnek becézett egykori drogbáró sokáig a világ egyik legkeresettebb bűnözője volt. Most egy amerikai börtönben ül.

97 évesen meghalt a görög ellenállás legismertebb alakja, Manolis Glezos. A nácik elleni kiállásával ismertté vált Glazos hatvan éven át volt a görög baloldal megalkuvást nem ismerő szereplője, több mint egy évtizedet töltött börtönben.