Újabb, 7. cikkely szerinti eljárás indulhat a magyar kormány ellen

POLITIKA
2020 április 02., 19:56

Rendkívüli plenáris ülést tart az Európai Parlament áprilisban, egyúttal a képviselőcsoportok többsége azt szeretné, ha az Európai Bizottság hetes cikk szerinti eljárást indítana Magyarországgal szemben - írja az Index. Az április 16-án és 17-én tartandó ülésen a költségvetésről tárgyalnak majd, de az ülés összehívását kezdeményező európai parlamenti képviselőcsoportok többsége arra is felkérte a Parlament elnökét, David Sassolit, hogy juttassa el a képviselők magyarországi helyzettel, elsősorban a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos aggodalmait a Bizottsághoz.

Ebben a helyzet kivizsgálását és az EU-szerződés 7. cikkelye szerinti büntetőeljárás ismételt megindítását kérik a Bizottságtól a képviselőcsoportok vezetői.

Egy ilyen eljárást korábban már megindítottak Magyarország kormányával szemben, de azt az Európai Parlament kezdeményezte. Ha most a Bizottság is kezdeményez egyet, az már - a matematika alapvető szabályainak megfelelően - 2 (kettő) eljárás.

Az EU-szerződés 7. cikkelye egyébként azt szabályozza, hogyan indítható büntető és számonkérő eljárás az EU alapértékeit súlyosan megsértő tagállamokkal szemben.