Újabb, 7. cikkely szerinti eljárás indulhat a magyar kormány ellen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Rendkívüli plenáris ülést tart az Európai Parlament áprilisban, egyúttal a képviselőcsoportok többsége azt szeretné, ha az Európai Bizottság hetes cikk szerinti eljárást indítana Magyarországgal szemben - írja az Index. Az április 16-án és 17-én tartandó ülésen a költségvetésről tárgyalnak majd, de az ülés összehívását kezdeményező európai parlamenti képviselőcsoportok többsége arra is felkérte a Parlament elnökét, David Sassolit, hogy juttassa el a képviselők magyarországi helyzettel, elsősorban a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos aggodalmait a Bizottsághoz.

Ebben a helyzet kivizsgálását és az EU-szerződés 7. cikkelye szerinti büntetőeljárás ismételt megindítását kérik a Bizottságtól a képviselőcsoportok vezetői.

Egy ilyen eljárást korábban már megindítottak Magyarország kormányával szemben, de azt az Európai Parlament kezdeményezte. Ha most a Bizottság is kezdeményez egyet, az már - a matematika alapvető szabályainak megfelelően - 2 (kettő) eljárás.

Az EU-szerződés 7. cikkelye egyébként azt szabályozza, hogyan indítható büntető és számonkérő eljárás az EU alapértékeit súlyosan megsértő tagállamokkal szemben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó