A járvány idejére kerékpársávot létesítenek a Nagykörúton

közlekedés
2020 április 26., 14:31

A járványügyi helyzethez kapcsolódó kerékpárosbarát intézkedéssorozat következő lépéseként Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton épül ideiglenes kerékpársáv az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon - írja a BKK. 

„A mindkét irányú útpályán felfestett kerékpársáv miatt a körút az autók számára átmenetileg egysávos lesz, a jelentősen visszaesett közúti forgalom miatt azonban nem számítunk érdemi közúti torlódásokra” - fogalmaz a fővárosi közlekedési vállalat közleménye, amely szerint „az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn”.

Kerékpáros halad az Üllői úton kialakított ideiglenes biciklisávban
photo_camera Kerékpáros halad az Üllői úton kialakított ideiglenes biciklisávban Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A járványügyi veszélyhelyzet miatt nőtt a kerékpáros forgalom Budapesten, hiszen sokan keresnek biztonságosabb közlekedési lehetőségeket - folytatja a BKK, amely emlékeztet, hogy „a biciklizés nemcsak az egészségünk megőrzéséhez járul hozzá, de kerékpárral közlekedve lehet a legkevesebbet érintkezni az utastársainkkal, ezért biztonságos választás is.”

A Fővárosi Önkormányzat még március végén döntött úgy, hogy néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávokat alakít ki: a Bartók Béla úton és a Tétényi úton már használható a biciklisáv, az Üllői úton pedig hamarosan befejeződik a kiépítése.

Következő lépésként a Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán irányhelyes kerékpársávot, a fontosabb kereszteződések előtt nyitott kerékpársávot festenek fel. A munkálatok április 27-én, hétfőn a szükséges KRESZ-táblák kihelyezésével kezdődnek, este a burkolati jelek felfestésével folytatódnak. 

A budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely az új fejlesztéseknek köszönhetően mintegy 20 kilométerrel bővül, ráadásul a főváros legfontosabb, eddig leginkább hiányzó szakaszain.