Kövér László szerint a demokratikus intézményrendszer teljes tönkretételének határán vagyunk

POLITIKA
2020 május 03., 05:52

Napról napra porlik, amortizálódik a demokrácia intézményrendszerébe vetett közbizalom a világban – mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az Országgyűlés elnöke.

Kövér László szerint ennek az a legfőbb oka, hogy „próbálják nagyon sokfajta eszközzel, nagyon sokan aláásni azt, amit közösségi, nemzeti közbizalomnak nevezhetünk”, a közösség ügyeivel szemben pedig mára a versenyelv mindent maga alá gyűrt.

A politikában is egyfajta totális verseny, polgárháború kezd kibontakozni Amerikától Nyugat-Európán át egészen Közép-Európáig, mindenhol, ahol demokráciáról egyáltalán lehet meg érdemes beszélni, és a szemben álló felek nem válogatnak az eszközökben – mondta Kövér, aki szerint különösen érvényes ez egymás lejáratására.

Szerinte ennek az a nem célzott következménye, hogy ha „a két oldal egyenlő erővel kiabálja a másikra, hogy gazemberek és tolvajok, anyagyilkosok vagytok, akkor előbb-utóbb a köz maga is így tekint a saját választott képviselőire, és nem is nagyon vár el tőlük sokkal többet” ennél.

Ez viszont teljesen tönkreteszi a demokratikus intézményrendszert, ennek a határán vagyunk – mondta Kövér, aki ezért óvatosságot javasol mindenkinek. Szerinte ez nem csak a választott képviselők, hanem az általuk működtetett intézmények renoméjára is kihat, és ez valóban elég könnyen elvezet az anarchiához, hiszen ha nincs tisztelet, akkor nincs tekintély, ha nincs tekintély, akkor nincs engedelmesség, az alkotmányban rögzített intézményeknek pedig kellene, hogy legyen objektív tekintélyük, függetlenül attól, ki irányítja azokat.

Kövér szerint egyre kevesebb az esély arra, hogy normális viszonyok uralkodjanak a magyar parlamentben vagy „általában véve az úgynevezett demokratikus politikában”. A mostani magyar országgyűlési viták vagy éppen a közéleti viták stílusa sokkal brutálisabb, rosszabb, elviselhetetlenebb, mint amilyen volt akár 2002-ig. „Mi mentünk lefelé”, és közben a világ „gyorsabb üzemben zárkózott le hozzánk” – mondta a házelnök.

A Fidesz választmányi elnöke arról is beszélt, hogy a fideszesek egyebek mellett arra lehetnek büszkék, hogy a párt 32 évvel ezelőtti megalakulása óta „a magunk urai tudtunk maradni, azaz soha nem került a Fidesz olyan kiszolgáltatott helyzetbe (…), hogy a függetlenségünket áruba bocsássuk”. „Soha nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy ne a szívünk szerint dönthettünk volna, vagy ne a legjobb meggyőződésünk szerint dönthettünk volna arról, hogy mi ennek az általunk szolgálni akart nemzetnek az érdeke”, a mostani ellenzék, az nem ilyen – mondta.

Kövér szerint az ellenzéki térfélen „egyedül talán Gyurcsány Ferenc pártját tekinthetjük valamelyest is szuverénnek, no persze nem abban a értelemben, hogy ne függne attól a globalista hálózattól, amelynek a része”, de ő dominálja az ellenzéki oldalt. Ezzel Kövér szerint megszűnt az ott lévő pártok, politikusok esélye, hogy tartósan kilógjanak az ellenzéki kórusból. A szocialisták egy részének, illetve Gyurcsány Ferencnek „a háborús állapotok fönntartása és végsőkig vitele a politikai érdeke és politikai célja, és a külföldi megbízóik is ebbe az irányba terelik őket” – mondta.

Kövér László arról is beszélt, hogy nehéz elfogódottság nélkül felidézni a szabadon választott parlament első, 30 éve kezdődött ciklusát, hogy milyen volt „több mint 40 évnyi kommunista diktatúra után a történelem részesévé válni”. Az más kérdés, hogy rá 4 évre éppen ellentétes irányú érzelmeket megmozgató eskütételi pillanat volt, „amikor (…) körülnéztünk a Házban és ott láttuk kétharmados parlamenti mandátumtöbbségben azokat a kommunistákat, meg a velük szövetkező úgynevezett liberálisokat, akiknek a rendszerét 90-ben még azt hittük, hogy eltemettük egyszer és mindenkorra” – mondta Kövér.

Az, hogy az MSZP Horn Gyulát jelölte 1994-ben miniszterelnöknek, olyan arculcsapása volt a rendszerváltozás összes illúziójának, értékének, reményének, amire nagyon nehéz volt higgadtan reagálni, amiből „látszott, hogy mennyire veszik ők komolyan a rendszerváltozás valódi céljait, legalábbis amit mi annak gondoltunk, és mennyire érzik, hogy lenne bűnvallásra és bocsánatkérésre okuk” – mondta Kövér.

Hajagos Csaba történész (b) és Kövér László a Bács-Kiskun megyei Szankon, az 1956-os forradalomnak emléket állító kiállítóhely, a Büszkeségpont avatásán 2016. november 25-én.
photo_camera Hajagos Csaba történész (b) és Kövér László a Bács-Kiskun megyei Szankon, az 1956-os forradalomnak emléket állító kiállítóhely, a Büszkeségpont avatásán 2016. november 25-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Szombaton ünnepi ülésnapon emlékezett meg a 30 évvel ezelőtti megalakulására az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok nem vettek részt az ülésen, a fideszesek egyedül ünnepeltek a Parlamentben. Kövér László pár nappal korábban arról beszélt, hogy a „magyarországi balliberális ellenzék a globalista, nemzetellenes hálózat része, a nyugat-európai véleményformálók az ő szándékosan téves információikra, rágalmaikra alapozzák a maguk propaganda-hadjáratát”, és ez „az ellenzék nem a magyar nemzet része, hanem ennek a világelitnek a komprádor alakulata”. (via MTI)