Budapesti biciklis rekordok dőltek meg

közlekedés
2020 május 10., 17:14

Normál napi rekordok dőltek meg szombaton több budapesti biciklis mérőponton is, az egész városban érezhető a kerékpáros forgalom növekedése - írja közleményében a Magyar Kerékpárosklub. Csak egy napon, a 2018-as I bike Budapest felvonuláson bicikliztek többen a Bem rakparti és Árpád hídi kerékpárszámlálók felett, amikor a 25000 fős felvonulás érintette ezeket a pontokat. 

A Kerékpárosklub szerint az adatok bizonyítják: sokkal több budapesti ülne kerékpárra, ha több kerékpársáv lenne.

  • A budai rakparton és az Árpád-hídon vezető kerékpárút a legnépszerűbb, ugyanakkor a Hungária körúti és a Csepelre vezető Weiss Manfréd úti kerékpárúton is nőtt a biciklis forgalom. 
  • A Bem rakparton szombaton több mint 6000-en, az Árpád hídon mintegy 3800-an tekertek. 
  • Az új biciklisávok közül a Bartók Béla úti a legnépszerűbb: a Dunát a Kelenföldi pályaudvarral összekötő bringasávon hétköznap már többen (pénteken kb. 3600-an) kerékpároztak, mint az Árpád hídon vagy a Múzeum körúton. 
  • A Nagykörúton vezető biciklisáv hétköznapi forgalma 1600-ra becsülhető az Oktogonnál. 

A járvány idejére az Üllői, Tétényi, Bartók Béla úton és a Nagykörúton vezető ideiglenes sávokon tovább nőhet a forgalom az útvonalak összekötésével és ismertebbé válásával - írja a Kerékpárosklub.

„Az utóbbi hetek bizonyítják a reprezentatív kutatások adatait, melyek szerint a budapestiek többségének elérhető megoldás a bicikli, csak az autóforgalomban nem mertek elindulni. Ezért a kerékpáros fejlesztések folytatására van szükség”

- írja a szervezet, amely az újonnan biciklire ülőknek is szolgál jó tanácsokkal, a veszélyhelyzet alatti budapesti fejlesztések bejelentése után pedig további 50 településre dolgoztak ki kerékpáros javaslatokat.