Lemondott Mojmír Mamojka szlovák alkotmánybíró

külföld
2020 május 13., 13:06

Mojmír Mamojka azután közölte indoklás nélkül a döntését, hogy az Alkotmánybíróság elnöke, Ivan Fiačan kézhez kapta azokat az információkat, amiket a titkosszolgálatok a Kočnerrel való kommunikációjáról gyűjtöttek.

A Denník N azt írta, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazolta, hogy Kočner és Mamojka a Kuciak-gyilkossággal vádolt milliárdos 2018-as letartóztatása előtt kapcsolatban volt: 2018. június 4-én, 2 héttel a letartóztatása előtt Kočner találkozót kért Mamojkától, aki a megkeresésre azt válaszolta: „Szerdán úgy 19 órakor leszek otthon. Ha neked is jó, lehet akkor.”

Mamojka később tagadta, hogy találkozott volna Kočnerrel. Kočner az előzetesből is üzenetet küldött neki, arra kérhette, hogy segítsen szabadlábra helyezni, de az erről szóló indítványt Mamojka végül nem hagyta jóvá. Kočner a munkatársának, Peter Tóthnak ezután ezt írta: „Tudni akarom, Mamojka miért vallott kudarcot. RF-nek ezt el kellett volna intéznie!”

Az SIS azután küldte el a Mamojkára nézve terhelő információkat a szlovák alkotmánybíróság elnökének, hogy új vezetője lett, Vladimír Pčolinský, akinek a testvére az Sme rodina parlamenti képviselője. Mamojka 2006 és 2016 között smeres parlamenti képviselő volt, 2018-ban lett alkotmánybíró.

A Kuciak-gyilkosság közvetítője, Andruskó Zoltán decemberben 15 évet kapott, miután vádalkut kötött az ügyészséggel. A gyilkosságok megrendelésével vádolt Marian Kocnert egy váltóhamisítási ügyben ítélték 19 év börtönre idén februárban. (Új Szó)