A kijárási korlátozásokat megszegő osztrák elnök bocsánatot kért, a brit kormányfő kiállt a karanténból meglógó főtanácsadója mellett

Egészségügy
2020 május 24., 16:49

Bocsánatot kért vasárnap Alexander van der Bellen osztrák államfő, miután a rendőrség rajtakapta, hogy feleségével, Doris Schmidauerrel együtt egy kerthelyiségben volt a koronavírus-járvány megfékezéséért elrendelt kijárási korlátozások idején.

Alexander Van der Bellen 2016. december 4-én.
photo_camera Alexander Van der Bellen 2016. december 4-én. Fotó: Alex Halada/AFP

Van der Bellen és a felesége asztalán még mindig italok voltak, amikor a rendőrök röviddel éjfél után helyszíni ellenőrzésre bementek a Bécs belvárosában lévő étterembe. Ausztriában a bárok és éttermek most este 11-ig tarthatnak nyitva, ha ezt nem tartják be, a tulajdonosnak súlyos bírságot kell fizetnie. A bírság akár 30 ezer euró (10 millió forint) is lehet a járvánnyal kapcsolatos jogszabályok értelmében. Az étterem hivatalosan zárva volt, amikor a rendőrök beléptek.

Van der Bellen a történteket megerősítette a Kronen Zeitungnak, és bocsánatot kért. Azt mondta, beszélgetett, és nem figyelte az idő múlását. A rendőrség megerősítette, hogy az államfőt egy étteremben látták. „Valóban nagyon sajnálom. Hiba volt” – mondta a lapnak az osztrák államfő.

Boris Johnson és a főtanácsadója, Dominic Cummings  2019. szeptember 3-án.
photo_camera Boris Johnson és a főtanácsadója, Dominic Cummings 2019. szeptember 3-án. Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

Eközben a brit miniszterelnök elmondta, hogy kiáll a főtanácsadója, Dominic Cummings mellett, akinek a lemondását követelik, mivel kiderült, hogy annak ellenére utazott 400 km-t északra, hogy közben házi karanténban kellett volna ülnie, és a feleségénél már jelentkeztek a fertőzés tünetei. „Úgy gondolom, hogy minden tekintetben felelősségteljesen és törvényesen járt el” – mondta Boris Johnson egy sajtótájékoztatón. (MTI, Reuters)